Clipul viral care îți schimbă părerea despre balet: ”Bolero” pentru bolnavii de scleroză multiplă

Clipul viral care îți schimbă părerea despre balet: ”Bolero” pentru bolnavii de scleroză multiplă

Sergei Polunin este un celebru balerin de origine ucraineană. La doar 19 ani, Serghei Polunin a devenit cel mai tanar prim-balerin din istoria London Royal Ballet, una dintre cele mai prestigioase companii de balet din lume si a fost numit „cel mai bun balerin al generatiei sale”. Scandalurile in care a fost implicat, agresivitatea asupra colegilor si a sotiei sale, indisciplina, drogurile si alcoolul l-au transformat insa rapid in „baiatul cel rau al baletului” si dupa doi ani a parasit compania.

Într-un clip care a devenit viral, celebrul balerin face o paralelă între scleroza multiplă și balet, arătând cât de importante sunt mișcările și coordonarea în viața de zi cu zi și dificultățile cu care se confruntă adesea persoanele care trăiesc cu scleroză multiplă. Conceptul și coregrafia aparțin lui Ross Freddie Ray. Ziua Mondială a Sclerozei Multiple este marcată în fiecare an pe 30 mai.

Prin dansul din Bolero, Polunin își dorește să transmită întregii lumi mesajul că suntem cu toții interconectați și face o paralelă între scleroza multiplă și balet. Celebrul balerin arată cât de importante sunt mișcările și coordonarea în viața de zi cu zi și cât de dificil le este persoanele care trăiesc cu scleroză multiplă să facă lucruri pe care ceilalți le consideră banale.

Scleroza multiplă, terapie prin balet

„Este o mare onoare pentru mine să fiu implicat în proiectul #LiveFullLife, să pot fi alături în acest fel de cei care beneficiază de el și să atragem atenția asupra repercusiunilor pe care le poate avea această boală neiertătoare. Împreună, toți cei implicați putem face diferența și chiar schimba în bine viața cuiva”, a spus Serghei Polunin, citat de Hotnews.

Scleroza multiplă este o boală progresivă, care afectează sistemul nervos central (SNC) și care este diagnosticată, de obicei, la adulții tineri, care au vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. Totuși, afecțiunea se poate declanșa oricând între 15 și 60 de ani, iar statisticile arată că, în lume, numărul de femei care suferă de această boală este mai mare decât cel al bărbaților. Cauzele care îi determină declanșarea nu se cunosc, însă scleroza multiplă este considerata a fi autoimună. Persoanele afectate nu se vindecă, însă pot ține simptomele bolii sub control, dacă urmează tratamentul corect.

Prevalența bolii în România este de 38,3 de cazuri la 100.000 de locuitori și o rată anuală a mortalității de 0,33 decese la 100.000 de locuitori – indicatori pentru anul 2016.

Precum menționam mai sus, considerat „cel mai bun balerin al generației sale”, Serghei Polunin a primit și titlul de „băiatul rău al baletului mondial”, ca urmare a stilului său rebel și a aparițiilor șocante. A dansat pe marile scene ale lumii – London Royal Ballet, Staatsballet Munchen sau Teatrul Balsoi din Moscova. A apărut și într-o serie de producții cinematografice precum „Crima din Orient Express” (regia Kenneth Branagh, 2017), thrillerul „Red Sparrow” (2018), „Corbul alb” (2018) sau cel mai recent film al al său, “Pasiune Simplă”.

De asemenea, Polunin a anunțat de curând că va lansa “The Dancer II”, proiect la care lucrează în acest moment.

Citește și: