Chinezii au trimis primele poze de pe Marte. Ce au descoperit până acum, în prima misiune a Chinei pe Planeta Roșie

Chinezii au trimis primele poze de pe Marte. Ce au descoperit până acum, în prima misiune a Chinei pe Planeta Roșie

China a făcut publice primele fotografii făcute de roverul său Zhurong Mars, după ce a atins suprafața planetei Marte.

Este un eveniment important. Sâmbătă dimineața, la ora Beijingului, China a făcut istorie, devenind a treia țară după SUA și URSS care a aterizat cu succes o sondă operată de la distanță pe suprafața lui Marte.

China spune că Zhurong va petrece aproximativ 90 de zile marțiene pentru a explora Utopia Planitia, o câmpie imensă din emisfera nordică marțiană. Oamenii de știință cred că există depozite masive de gheață de apă care se ascund în acea zonă, potrivit NASA.

Marte este explorată de chinezi, în prima lor misiune

Sonda Tianwen-1 a fost lansată cu o rachetă Long March-5 şi a ajuns pe orbita Planetei Roşii în februarie 2021, după ce a străbătut distanţa de la Pământ la Marte (distanţă între Pământ şi Marte este de 55 de milioane de kilometri).

„Racheta transportă o sondă orbitală, un sistem de asolizare pe Marte şi un rover de explorare a suprafeţei Planetei Roşii. Este o lansare în premieră mondială a unei misiuni atât de complete pentru explorarea lui Marte”, spune Long Lehao, expert din cadrul Academiei Chineze pentru Tehnologii de Lansare.

Administrația Națională a Spațiului din China (CNSA) a distribuit mai multe imagini pe site-ul său web, inclusiv câteva videoclipuri scurte care înregistrau momentul în care modulul de coborâre a părăsit Tianwen-1 al Chinei.

O imagine alb-negru arată rampa pe care roverul o va folosi pentru a ieși din modulul de aterizare și a ajunge la suprafața de mai jos. O imagine color arată, de asemenea, camera de navigație a roverului, precum și aripile și antenele sale solare.

Deocamdată, Zhurong își va verifica instrumentele și va efectua mai multe verificări ale sistemelor și instrumentelor sale în următoarele șapte zile.

„Misiunea de explorare pe Marte a fost un succes total”, a spus Zhang Kejian, șeful Administrației Naționale a Spațiului din China (CNSA), într-o declarație după aterizare. „Este o altă etapă importantă pentru explorarea spațiului pentru China”.