20 mai 2021 | 07:00

Chinezii au luat soluția de la români: cum a scăzut rata divorțurilor cu 70% într-un an

ACTUALITATE
Chinezii au luat soluția de la români: cum a scăzut rata divorțurilor cu 70% într-un an

În ultimul deceniu, în aproape fiecare colț al mapamondului, rata divorțurilor nu a făcut decât să crească. Nemulțumiți de această realitate îngrijorătoare a secolului 21, autoritățile chineze au luat o pagină din manualul României.

Numărul de divorțuri înregistrate în China a scăzut cu peste 70% de la introducerea unei perioade de „răcorire” obligatorii mai devreme în cursul acestui an, relatează CNN. Așa numita perioadă de răcorire există de mult timp în România și se referă la o perioadă obligatorie de gândire între momentul în care depui cererea de divorț și confirmarea cererii. Este vorba de 30 de zile.

Potrivit statisticilor publicate de către Ministerul Afacerilor Civile de la Beijing, în primul trimestru al lui 2021 au fost înregistrate 296.000 de cereri de divorț comparativ cu 1,06 milioane în ultimul trimestru al anului trecut – o scădere de 72% – și 612.000 în primul trimestru al lui 2020. Schimbarea radicală s-a produs printr-o actualizare a codului civil cu un punct în plus, intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Este vorba de o perioadă de așteptare de 30 de zile după depunerea actelor de divorț. În acest timp, oricare dintre soți își poate retrage cererea. Mai mult decât atât, chiar și dacă niciunul nu-și retrage documentul, divorțul nu se mai produce fără o nouă cerere semnată la sfârșitul perioadei de așteptare pentru încheierea mariajului.

De unde s-au inspirat chinezi pentru a scădea rata divorțurilor?

Legea, inspirată din legislația locală care deja era în vigoare în anumite părți ale țării, a fost amplu criticată pe motiv că ar restrânge libertățile personale și ar putea ține unele persoane captive în parteneriate violente. De partea cealaltă a baricadei, media controlată de autoritățile de la Beijing a apărat măsura, afirmând că ”asigură stabilitate și ordine socială”.

Numărul de divorțuri a crescut constant în China de-a lungul ultimilor ani, parțial datorită reducerii stigmei sociale asupra acestuia și a autonomiei mai ridicate de care se bucură femeile, acestea inițiind peste 70% din procesele de divorț. Dintr-un punct de vedere, aceleași argumente se află și în spatele ratei de divorțuri din România – 27% sau Statele Unite ale Americii – 50%.

Fixația autorităților pe căsătorii pe termen lung este legată și de problema natalității. „Mariajul și reproducerea sunt strâns legate. Declinul ratelor de căsătorie va afecta rata natalității care la rândul ei afectează dezvoltarea economică și socială”, a declarat Yang Zongtao, un oficial din cadrul Ministerului Afacerilor Civile. „Această problemă ar trebui adusă în prim plan”, a adăugat el, precizând că ministerul său „va îmbunătăți politicile sociale relevante și intensifica eforturile de propagandă pentru a încuraja valorile pozitive legate de dragoste, mariaj și familie”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele