De ce e China atât de interesată de divorțul dintre Bill Gates și Melinda: legătura dintre Microsoft și Beijing

De ce e China atât de interesată de divorțul dintre Bill Gates și Melinda: legătura dintre Microsoft și Beijing

Divorțul dintre fondatorul Microsoft Bill Gates și Melinda a făcut înconjurul lumii. Dar interesantă e atitudinea Chinei față de acest subiect.

Bill Gates și Melinda Gates au divorțat după 27 de ani de căsnicie, iar vestea a ajuns rapid la mai toată lumea. În mod special, însă, China a fost extrem de interesată de acest subiect. E statul asiatic în care fondatorul Microsoft a atins un nivel de faimă la care mulți oameni de afaceri occidentali nici măcar nu visează.

Hashtag-ul ”#BillGatesdivorce” a generat mai bine de 830 de milioane de vizualizări și peste 66.000 de postări și discuții pe Weibo, platforma chineză similară cu Twitter. Ca o comparație, când Jeff Bezos a divorțat de soția lui în 2019, subiectul n-a adunat mai mult de 91 de milioane de vizualizări, scrie CNN.

Interesul pentru Bill Gates, însă, are câteva justificări în spate.

China, cu ochii pe divorțul dintre Bill și Melinda Gates

Microsoft, spre deosebire de alți giganți americani din tehnologie, are o relație cât de cât apropiată cu autoritățile comuniste de la Beijing. Iar chinezii n-au uitat actele caritabile făcute de Bill Gates în țara lor.

Chinezii au întors pe toată părțile pe Weibo divorțul dintre fondatorul Microsoft și, de-acum, fosta lui soție. Aceștiau au discutat evident și despre cum va fi împărțită averea și dacă proiectele caritabile ale Microsoft începute deja vor fi continuate.

Prin intermediul organizației pe care o condus, cei doi au cheltuit aproape 54 de miliarde de dolari pentru eradicarea sărăciei, combaterea unor boli grave și alte inițiative de acest fel. Potrivit Bloomberg, Gates are o avere de 146 de miliarde de dolari.

Microsoft, văzută cu ochi buni de Beijing

Deși Microsoft nu mai e condusă de Bill Gates, compania are o relație bună cu autoritățile de la Beijing, una sudată în ani de zile. Are o prezență sporită pe teritoriul statului asiatic. Deși alte companii americani din tehnologie au fost interzise, Microsoft n-are parte de același tratament.

Cetățenii chinezi n-au voie să folosească Facebook, dar aplicația LinkedIn a companiei fondate de Bill Gates e încă folosită în China. Motorul de căutare Bing e, de asemenea, acceptat de autoritățile chineze, în vreme ce Google a fost interzis în urmă cu câțiva ani. Bill Gates, la rându-i, e extrem de popular în rândul cetățenilor chinezi.

Are peste 4,1 milioane de urmăritori pe Weibo. Prin comparație, Elon Musk are undeva la 1,7 milioane, iar șeful Apple, Tim Cook, în jur de 1,4 milioane.

Deocamdată, n-ar exista indicii că planurile Microsoft în China și inițiativele fundației foștilor soți ar fi afectate. Organizația are un birou în Beijing din 2007 și a lucrat împreună cu Guvernul chinez la mai multe proiecte pe plan local – începând cu eforturile de a combate virusul HIV și până la eradicarea sărăciei.

Averea fostului cuplu

Bill Gates a vizitat China de mai bine de 10 ori din 1990 încoace și are prietenii strânse cu liderii chinezi. Anul trecut, spre exemplu, președintele Chinei Xi Jinping i-a scris lui Gates pentru a-i mulțumi pentru sprijinul acordat în lupta împotriva Covid-19.

Bill şi Melinda Gates au anunţat pe 3 mai că vor divorţa, după 27 de ani de căsnicie. Cei doi vor continua să colaboreze în cadrul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates.

„După ce ne-am gândit multă vreme şi după ce am încercat totul pentru ca relaţia noastră să meargă mai departe, am decis să punem capăt mariajului. Nu credem că mai putem continua împreună ca un cuplu”, se arată într-o declaraţie comună, postată de cei doi pe conturile personale de Twitter.

Ei nu au semnat niciodată un acord prenupțial, dar au un „contract de separare”, care stipulează modul în care își vor împărți averea în caz de divorț.