China a „modificat” vremea, pentru a crea cer senin: cum funcționează „însămânțarea norilor”

China a „modificat” vremea, pentru a crea cer senin: cum funcționează

Autoritățile meteorologice chineze au controlat cu succes vremea înaintea unei sărbători politice majore la începutul acestui an, potrivit unui studiu universitar din Beijing. Ce înseamnă, de fapt, „însămânțarea norilor”.

La 1 iulie, Partidul Comunist Chinez și-a marcat centenarul cu sărbători majore, inclusiv zeci de mii de oameni la o ceremonie în Piața Tiananmen, iar o lucrare de cercetare de la Universitatea Tsinghua a declarat că o operațiune extinsă de însămânțare a norilor în orele anterioare a asigurat cer senin și scăzut poluarea aerului.

„Însămânțarea norilor” e folosită din ce în ce mai des

Guvernul chinez a fost un susținător entuziast al tehnologiei de însămânțare a norilor, cheltuind miliarde de dolari pe eforturile de a manipula vremea, pentru a proteja regiunile agricole sau pentru a îmbunătăți evenimentele semnificative, inclusiv Jocurile Olimpice din 2008.

Însămânțarea norilor este o tehnică de modificare a vremii, care presupune adăugarea unor substanțe chimice, cum ar fi particule mici de iodură de argint, la nori, ceea ce face ca picăturile de apă să se adună în jurul lor și cresc șansa de precipitații.

Descoperirile raportate ale studiului Tsinghua se adaugă la un număr mic, dar în creștere, de dovezi științifice despre succesul tehnologiei. Alte țări au investit, de asemenea, în tehnologia de însămânțare a norilor, dar China a investit miliarde, în ciuda întrebărilor cu privire la gradul de eficacitate a acesteia și a dezbaterilor despre dacă manipularea vremii într-o zonă ar putea perturba sistemele meteorologice din altă parte.

South China Morning Post a raportat o lucrare de cercetare recentă care a găsit semne definitive că o operațiune de însămânțare a norilor în ajunul centenarului a produs o scădere semnificativă a poluării aerului.

Celebrarea centenarului s-a confruntat cu ceea ce publicația a numit provocări fără precedent, inclusiv o creștere neașteptată a poluanților atmosferici și un cer acoperit, în timpul uneia dintre cele mai umede veri înregistrate. Fabricile și alte activități poluante au fost oprite în zilele dinaintea evenimentului.

Citește și: