Centrul Spațial Esrange din Suedia, prima platformă din UE pentru dezvoltarea de rachete și lansarea de sateliți

Centrul Spațial Esrange din Suedia, prima platformă din UE pentru dezvoltarea de rachete și lansarea de sateliți

Suedia dezvoltă primul centru de lansări spațiale din UE. Este la periferia orașului Kiruna din nordul Suediei și ar trebui să fie pregătit pentru lansări până în vara anului 2022.

Centrul Spațial Esrange, situat la o distanță de circa două sute de kilometri față de Cercul Polar Arctic, a fost fondat la mijlocul anilor 1960, conform Hotnews. A fost, de-a lungul anilor, un centru activ de cercetare.

Suedia dezvoltă primul centru de lansări spațiale din UE

Modernizarea sa a început din 2015, iar lucrările au fost finalizate cu ajutorul unui împrumut de 12 milioane de euro acordat de Nordic Investment Bank și Corporația Spațială Suedeză (CSS), o companie de stat.

Potrivit site-ului Arctic Today, instalațiile de testare a rachetelor vor fi modernizate. De asemenea, echipamentele de la sol vor fi modificate pentru a permite comunicarea cu sateliții.

Proiectul are legătură cu strategia anunțată în 2018 de Suedia de a fi în prima linie a cercetărilor privind tehnologiile spațiale. Industria aerospațială este considerată de importanță strategică în acest stat.

Suedia va intra în clubul exclusivist al țărilor care au propria infrastructură pentru sateliți. Mai mult, Centrul Spațial Esrange ar putea deveni un activ cheie și pentru Uniunea Europeană. Aceste lucruri, datorită noilor investiții.

„Cu noua capabilitate de port spațial, Centrul Esrange va deveni cel mai probabil prima instalație de pe continent care oferă companiilor spațiale o platformă pentru dezvoltarea rachetelor din generația următoare și lansarea de sateliți”, afirmă Philip Pahlsson, un purtător de cuvânt al CSS, citat de Hotnews.

Cel mai avansat telescop, gata de lansare: tot ce știm despre urmașul Hubble de la NASA

După mai bine de două decenii de întârzieri și costuri în continuă creștere, următorul observator spațial al NASA, telescopul spațial James Webb, se pregătește de lansare la finele acestui an.

Telescopul spațial James Webb sau JWST a petrecut 16 zile pe mare, ambalat într-un mediu controlat în interiorul unui container construit la comandă, la bordul unei nave de marfă franceze. Nava a transportat pachetul de la Redondo Beach, California, locul principalului contractor al telescopului, Northrup Grumman. Telescopul se afla la Northrop de la începutul anului 2018, unde a fost  asamblat și unde au avut loc testări.

Acum, când JWST se află în Guyana Franceză, dispozitivul este mai aproape ca niciodată de lansare. Propus inițial în 1996, JWST trebuia să se lanseze încă din 2007 pentru un cost de un miliard de dolari. Cronologia proiectului a fost însă întârziată de mai multe ori, deoarece bugetul misiunii a crescut la 9,7 miliarde de dolari.

Pe 8 septembrie, NASA a stabilit ca dată de lansare ziua de 18 decembrie 2021, cu 14 ani mai târziu decât era planificată decolarea inițial.