11 aug. 2021 | 14:35

Cel mai vechi ziar din lume ar putea să dispară: are peste 300 de ani

ACTUALITATE
Cel mai vechi ziar din lume ar putea să dispară: are peste 300 de ani

Cel mai vechi ziar din lume, Wiener Zeitung, riscă să dispară din cauza regulilor UE. Iată despre ce e vorba.

Wiener Zeitung este un ziar vienez care a fost înființat în anul 1703 sub numele de Wiennerisches Diarium. Prima apariție a lui a fost la 8 august 1703, fiind una dintre cele mai vechi apariții tipografice de presă din lume.

De ce ar putea dispărea cel mai vechi ziar din lume

Wiennerische Diarium a fost un ziar în care se publicau evenimente din țară sau internaționale și unele evenimente legate de nașteri, căsătorii sau decese din familiile nobiliare. Din anul 1780 s-a numit Wiener Zeitung, iar din anul 1812 devine ziar oficial al guvernului austriac. Ziarul a avut în 1855 un tiraj de 4.500 exemplare, iar în 2009 – 24.000 de exemplare. Din anul 1998 are un site web online, fiind presă oficială austriacă.

Cea mai veche publicație din lume care încă apare în format print, supraviețuind de mai bine de trei secole războaielor, intrigilor politice și crizelor financiare, riscă să dispară.

Wiener Zeitung este deținut în întregime de guvern și, timp de decenii, a fost gazeta oficială a Austriei. Posturile pentru angajările la stat și rezultatele financiare anuale ale companiilor trebuiau publicate în ziar prin lege, conform Hotnews. Anunțurile respective generează o bună parte din veniturile anuale de 20 de milioane de euro ale publicației.

Însă guvernul intenționează acum, citând regulile Uniunii Europene privind diseminarea informațiilor legate de corporații, să ucidă proverbiala gâscă cu ouă de aur a Wiener Zeitung. Cu toate acestea, cancelarul Sebastian Kurz insistă că ziarul poate supraviețui, cel puțin cu numele.

„Wiener Zeitung ar trebui să devină buletinul digital transparent al republicii”, declara cancelarul austriac în luna aprilie într-un răspuns scris la o interpelare a opoziției privind viitorul publicației.

Răspunsul său, care lasă de înțeles că guvernul ar intenționa să transforme ziarul vechi de secole într-un fel de ‘Vând și Cumpăr’ oficial, nu a fost primit tocmai cu entuziasm de jurnaliști. Kurz a declarat de asemenea că guvernul va explora „modele digitale” pentru a păstra misiunea jurnalistică a Wiener Zeitung, fără a face însă promisiuni: „Nu este rolul republicii să conducă și finanțeze un ziar cotidian”, a spus acesta.