Cel mai ieftin computer cuantic te ajută să experimentezi cu această tehnologie revoluționară

Cel mai ieftin computer cuantic te ajută să experimentezi cu această tehnologie revoluționară

Un startup cu sediul în Shenzhen, China, numit SpinQ, a dezvăluit un computer cuantic care poate sta pe biroul tău. Și costă mai puțin de 5.000 de dolari.

Aceasta este doar o mică parte din prețul computerelor cuantice puternice, inclusiv primul sistem cuantic disponibil comercial din D-Wave, care a costat aproximativ zece milioane de dolari când a fost pus în vânzare în 2011.

Poți cumpăra acest computer cuantic, ca să îl ai chiar pe biroul tău de acasă

Computerul cuantic cu o greutate aproximativă de 55 de kilograme este o versiune redusă a genului de computere cuantice găsite la instituțiile de cercetare și universități, potrivit Discover. Poate procesa doar doi qubiți, unitatea de bază a informațiilor cuantice.

În ciuda abordării sale simplificate, computerul SpinQ poate efectua în continuare câteva calcule cuantice de bază odată conectat la un computer convențional, spune compania. De exemplu, îi poate permite să caute prin baze de date mult mai rapid.

Calculatorul SpinQ se bazează pe rezonanța magnetică nucleară, procesul de captare a moleculelor în câmpuri magnetice puternice și de sablare a acestora cu impulsuri de frecvențe radio, pentru a schimba starea de centrifugare a atomilor lor individuali, conform Discover Magazine.

Fiecare impuls conferă atomilor o nouă stare, conform Discover, echivalentul aproximativ de a merge de la zero la unu sau invers într-un computer convențional. Aceste schimbări în rotire pot modifica apoi rotirea altor atomi învecinați, permițându-le să simuleze operații matematice.

În loc să folosească magneți supraconductori supraîncălziți, SpinQ folosește magneți permanenți, care pot produce câmpuri magnetice puternice.

Această abordare a calculului cuantic a existat cel puțin din anii 1990, potrivit Discover, când a fost utilizată în imagini medicale. Cu toate acestea, vine cu limitările sale și nu va putea niciodată să se potrivească cu puterea de calcul a computerelor cuantice mult mai mari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: