Honeywell are cel mai puternic computer cuantic din lume: cu cât îl întrece pe cel dezvoltat de IBM

Honeywell are cel mai puternic computer cuantic din lume: cu cât îl întrece pe cel dezvoltat de IBM

Lupta pentru supremația cuantică se dă între câțiva giganți din lumea tehnologiei, iar fiecare se străduiește să dezvolte cel mai puternic computer cuantic din lume.

În martie 2020, Honeywell își anunța intenția de a construi cel mai puternic calculator cuantic din lume. După ce a lucrat în secret la dezvoltarea tehnologiei, compania anunța atunci o descoperire despre care susține că îi va permite să lanseze computerul. A oferit o fereastră de timp de trei luni în care susținea că ar urma să aibă loc lansarea.

Astfel, în luna iunie, Honeywell pare că s-a ținut de cuvânt și anunță că are, în prezent, cel mai rapid computer cuantic din lume. Face parte din inițiative companiei de a crește puterea computerului său de zece ori în fiecare an.

Cât de rapid este cel mai puternic computer cuantic din lume

Denumit H0, computerul Honeywell a reușit să obțină un scor de 64 în unitatea de măsură cunoscută sub numele de volum cuantic, care arată cât de puternic este, de fapt, un calculator de acest tip. Acest test calibrează atât numărul total de qubiți ale unui computer (elementele fundamentale care prelucrează datele într-un computer cuantic), dar și cât de bine îi utilizează pe aceștia mașina respectivă.

Astfel, rezultatul obținut de Honeywell a fost de două ori mai bun decât cel obținut de compuerul cuantic dezvoltat de IBM. În urma unui test derulat în ianuarie, computerul său cuantic cunoscut sub numele de. Raleigh a obținut scorul de 32, în ceea ce privește volumul cuantic.

Și Google este una dintre companiile care lucrează la dezvoltarea tehnologiei. De atlfel, în septembrie 2019, compania anunța că a reușit să atingă supremația cuantică. Potrivit Google, procesorul computerului ar fi reușit să rezolve în doar trei minute și 20 de secunde un calcul extrem de complex. În comparație, cel mai performant computer tradițional din ziua de azi ar fi avut nevoie de aproximativ 10.000 de ani să-l poată rezolva.

Citește și:
Sursa: cnet