Cea mai mare problemă cu Bitcoin și alte criptomonede nu poate fi rezolvată. Daună de 2 miliarde dolari acum

Cea mai mare problemă cu Bitcoin și alte criptomonede nu poate fi rezolvată. Daună de 2 miliarde dolari acum

Majoritatea analiștilor financiari susțin că investițiile în criptomonede sunt riscante, din cauza volatilității acestora. Totuși, mai există un risc. Și uneori e mai mare decât volatilitatea: furtul. Cel mai nou caz deja a produs o pagubă imensă pentru zeci de mii de oameni.

Este vorba despre fondatorul unei platforme de tranzacționare criptomonede din Turcia, care a escrocat investitorii, fugind apoi din țară. În cauza pe care deja o investighează polițiștii, este implicată platforma Thodex. Oamenii legii suspectează că fondatorul Thodex, Faruk Fatih Ozer, și-a însușit banii investitorilor și a părăsit dejațara.

400.000 de investitori, păgubiți cu 2 miliarde de dolari

Paguba s-ar ridica la aproximativ 2 miliarde de dolari. Primul semn că se întâmplă ceva suspect a apărut când Thodex a anunțat întreruperea tranzacțiilor pentru o durată de patru până la cinci zile. În aceste condiții, cei 400.000 de utilizatori ai platformei nu-și pot retrage investițiile.

Oamenii legii au emis mandate de arestare împotriva a 78 de persoane, suspectate de a avea legături cu platforma de schimb de criptomonede. De asemenea, pe numele fondatorului Faruk Fatih Ozer a fost emis un mandat internațional de arestare.

El este acum este căutat de justiție și este acuzat de escrocherie în formă agravată și de înființarea unui grup infracțional organizat. Potrivit agenției de știri turcești Anadolu, poliția a arestat deja 62 de suspecți, după ce au descins în opt orașe. La Istanbul, unde se află sediul companiei, ofițerii au confiscat calculatoare și echipamente IT.

Pe fondul deprecierii lirei turcești, platforma lui Faruk Fatih Ozer a prins o importantă cotă de piață, lansând o amplă campanie de imagine, în rândul cetățenilor care își doreau să facă economii „sigure”. Cu această ocazie nefericită, autoritățile turcești au crescut numărul de avertismente către populație, cu privire la potențialele pericole ce se pot ascunde în spatele acestei piețe de bani digitali.

Iată că, pe lângă riscul de a investi într-un activ speculativ, a cărui valoare poate oscila brusc și necontrolat, se ascund și alte riscuri ce pot să lase investitorii faliți.

Citește și: