Cea mai mare problemă a Mac-urilor cu M1, rezolvată: pot rula Windows

Cea mai mare problemă a Mac-urilor cu M1, rezolvată: pot rula Windows

Foarte mulți posesori de sisteme Apple au nevoie să ruleze Windows, ca și mine de altfel. Îți trebuie pentru anumite aplicații, să faci niște capturi de ecran sau chiar și câteva jocuri. Până acum, însă, pe sistemele cu Apple M1 era imposibil să îl rulezi.

În urmă cu mai bine de 15 ani, Apple a anunțat că renunță la procesoarele PowerPC în sistemele sale pentru a utiliza procesoare Intel. Anunțul a venit ca o veste foarte bună pentru cei care își doreau să ruleze Windows pe Mac pentru că o puteau face nativ, fără emulare sau virtualizare.

În urmă cu mai puțin de 2 ani, oficialii Apple au ieșit la interval cu un anunț similar. De această dată, au anunțat tranziția de la procesoare Intel la procesoare proprietare Apple pe arhitectură ARM. Dintr-un punct de vedere, acestea erau similare cu cele pe care le găsești în iPhone-urile și iPad-urile gigantului din Cupertino.

Din păcate, tranziția la ARM în cazul noilor MacBook Air și MacBook Pro 13 a venit cu o problemă semnificativă de compatibilitate. Nimeni nu mai putea rula Windows pe ele, până acum.

Parallels a anunțat versiunea 16.5 a software-ului lor de virtualizare. Acesta profită la maxim de performanța noilor procesoare Apple M1 și îți permit să rulezi diverse distribuții de Linux, precum Ubuntu, Debian sau Fedora, dar și Windows 10 ARM Insider Preview.

Acesta din urmă este tot Windows, dar este un Windows care, practic, a fost creat pentru noua arhitectură hardware la care a făcut tranziția Apple. În interiorul său, poți rula aplicațiile tale preferate, chiar dacă au fost realizate pe arhitectură X86, dar prin virtualizare. Conform datelor obținute de Parallels, un Mac cu M1 este cu 60% mai sprinten în procesarea instrucțiunilor DirectX 11 decât un MacBook Pro cu Radeon Pro 555X și cu 30% mai rapid în rularea mașinilor virtuale.

În final, nu te aștepta să faci magie cu Windows 10 ARM Insider Preview, având în vedere că discutăm de un sistem de operare în beta, dar chiar și așa, poți să-ți faci treaba cu el, iar până în acest moment era imposibil.

Citește și: