Cea mai mare cometă se apropie de Pământ: când se va întâmpla asta și de ce să fii relaxat

Cea mai mare cometă se apropie de Pământ: când se va întâmpla asta și de ce să fii relaxat

O cometă imensă se apropie de Pământ. Iată de ce nu trebuie să-ți faci griji în această privință.

O cometă gigantică, descoperită la marginea Sistemului Solar, ar putea fi de zece ori mai mare şi de până la o mie de ori mai grea decât cometele obişnuite, conform unui material publicat recent de Space.com, citat de Digi24.

Acest obiect cosmic, catalogat, pe 23 iunie, în mod oficial drept cometă, a primit denumirea de catalog C/2014 UN271, sau cometa Bernardinelli-Bernstein, după numele astronomilor care au descoperit-o, Pedro Bernardinelli şi Gary Bernstein, de la Universitatea Pennsylvania.

Această cometă nu reprezintă un pericol pentru planeta noastră

Astronomii estimează că acest corp cosmic rătăcitor are un diametru de o sută până la două sute de kilometri.

„Avem privilegiul de a fi descoperit cea mai mare cometă observată vreodată – sau, cel puţin, cea mai mare dintre cometele studiate – şi am observat-o din timp, astfel încât acum putem să o urmărim pe măsură ce se apropie de Soare şi începe să se încălzească”, a declarat Bernstein pentru laboratorul NOIRLab, citat de aceeași sursă.

Cometa Bernardinelli-Bernstein se află acum la o distanţă echivalentă cu cea la care se află planeta Uranus faţă de Soare – adică aproximativ 20 de unităţi astronomice.

Această cometă, aflată în prezent în drum spre Soare, va trece prin cel mai apropiat punct al traiectoriei sale faţă de Pământ în 2031. Atunci, ea se va afla la distanţa de 11 UA faţă de Terra – adică o distanţă puţin mai mare decât cea la care se află Saturn faţă de Soare.

„Astronomii sunt de părere că ar putea exista mult mai multe astfel de comete uriaşe încă nedescoperite în Norul Oort, cu mult dincolo de Pluto şi de Centura Kuiper. Despre aceste comete gigantice se crede că au fost împinse până la marginea Sistemului Solar de migraţia planetelor Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun, din perioada de copilărie a Sistemului Solar”, arată un comunicat al National Science Foundation (NFS) despre această descoperire.