30 aug. 2021 | 16:25

Ce trebuie să știi când închiriezi o mașină: greșelile pe care le fac românii

ACTUALITATE
Ce trebuie să știi când închiriezi o mașină: greșelile pe care le fac românii

Din ce în ce mai mulți oameni optează pentru servicii de închiriere mașini. De cele mai multe ori, acestea sunt practice și pot să îți ofere alternative de calitate.

Motivele pentru care oamenii optează pentru soluții de rent-a-car sunt multe și variază în funcție de nevoi. Odată cu pandemia de Covid-19 mulți oameni au renunțat la transportul în comun în favoarea unei soluții private. Astfel, în lipsa unui automobil propriu mulți s-au orientat fie către aplicațiile de ride-sharing și taxi sau către varianta închirierii.

De cele mai multe ori închiriezi o mașină atunci când ești în vacanță și ai nevoie de flexibilitate în ceea ce privește transportul. Mai mult, dezvoltarea industriei a scăzut prețurile  care nu mai sunt așa prohibitive, astfel din ce în ce mai mulți oameni își pot închiria o mașină atunci când cea personală este în service sau când nu au un automobil al lor.

Închirierea unei mașini în vacanță

Una din cele mai comune erori pe care majoritatea celor care închiriază mașini este aceea de a nu cere din start un model care să vină echipat cu GPS. Pare un detaliu minor până îți dai seama că de fapt nu ești o enciclopedie ambulantă și nu știi toate hărțile pe de rost. Atunci cei de la agenție te vor ajuta cu un aparat de GPS portabil, contra-cost evident. Ca să nu stai cu acest stres cel mai bine ori ești atent și ceri din start mașină cu GPS ori îți cumperi unul portabil. În funcție de țară și tarifele de roaming poți folosi aplicațiile de navigație de pe telefonul tău conectat la internet.

Chiar dacă ai închiriat o mașină asta nu înseamnă că ar trebui să o folosești non-stop. Dacă scopul tău este de a vizita diferite atracții turistice, află că de cele mai multe ori majoritatea sunt localizate în centrul orașului. Dacă ai ghinionul ca zona să funcționeze în regim de arie pietonală atunci o să ajungi să plătești extra pe parcările scumpe din centru, asta dacă există.

Un alt aspect important la care trebuie să te gândești este fără doar și poate parcarea. Hotelurile de cele mai multe oferă parcare contra-cost dar sunt situații când nu există în apropiere și atunci o să ai de furcă cu găsitul unui loc de parcare care de preferat să nu fie în capătul celălalt al orașului. Cel mai bine îți faci un plan de acasă și rezervi camere la un hotel care să aibă și parcare.

Vignettă, asigurare și drop-off

Mulți oameni au senzația că dacă au închiriat mașina aceasta vine la pachet cu tot ce îi trebuie. Un astfel, de exemplu este vignetta. Dacă vrei să te aventurezi în afara orașului sau să sari dintr-o țară în alta atunci ar trebui să pui deoparte niște bani și pentru taxa de drum. Adevărat poți să riști și să nu cumperi, dar amenda de cele mai multe ori e enormă. În Slovenia de exemplu amenda ajunge până la 800 EUR.

Ai grijă la politica de asigurare. Trebuie să citești foarte atent ce îți oferă asiguratorul pentru că poți să te trezești în situația oribilă în care agenția îți va cere sute sau mii de euro pentru a repara avarii pe care nici măcar nu le-ai produs tu.

Un ultim aspect, pe care chiar trebuie să-l iei în calcul este unde lași mașină după ce nu o mai folosești. Trebuie să citești politica de „drop-off” a agenției. Sunt agenții care îți interzic să lași mașina în anumite țări cum sunt cele din Europa de Est. Altele te lasă să le lași altundeva decât locul de unde le-ai ridicat dar o să trebuiască să plătești o taxă de drop-off. În unele cazuri aceasta poate ajunge și la 200 de EUR.