06 apr. 2021 | 11:30

Ce sunt, de fapt, “păianjenii” misterioși descoperiți pe planeta Marte

ACTUALITATE
Ce sunt, de fapt, “păianjenii” misterioși descoperiți pe planeta Marte

Timp de decenii, oamenii de știință au fost nedumeriți de formațiuni bizare pe polul sud al planetei Marte care arată ca niște păianjeni gigantici.

Asta nu înseamnă că astronomii erau îngrijorați de faptul că viitoarele avanposturi marțiene vor fi atacate de artropode gigantice extraterestre, dar formațiunile geologice neobișnuite nu au avut o explicație logică ani de zile, relatează Live Science.

Acum, o echipă de oameni de știință din Marea Britanie pare să-și fi dat seama despre ce e vorba, datorită unei bucăți de gheață uscată, o grămadă de murdărie și o mașină care poate recrea atmosfera marțiană aici pe Pământ.

Ce reprezintă formațiunea bizară de pe Marte

Cercetătorii au emis ipoteza încă din 2003 că „păianjenii” aveau ceva de-a face cu sublimarea gheții bogate în carbon sau transformarea directă dintr-un solid într-un gaz, dar nu aveau nicio modalitate de a o testa.

Dar acum, cercetătorii din Marea Britanie au reușit să creeze versiuni mai mici ale formațiunilor într-un laborator, prin presarea gheții uscate pe sedimentele mai calde, potrivit unei cercetări publicate recent în revista Scientific Reports. Când au făcut acest lucru într-o atmosferă artificială asemănătoare cu cea a lui Marte, gheața s-a sublimat și a căzut.

Mister rezolvat. În afară de confirmarea a ceea ce sunt, de fapt, păianjenii lui Marte, faptul că condițiile experimentale asemănătoare planetei Marte au creat aceleași formațiuni ca și pe adevărata planetă Marte sugerează că oamenii de știință au acum un instrument puternic pentru studierea fenomenelor marțiene fără a fi nevoie să călătorească neapărat acolo.

„Această cercetare prezintă primul set de dovezi empirice pentru un proces de suprafață despre care se crede că modifică peisajul polar de pe Marte”, a declarat într-un comunicat de presă omul de știință planetar de la Open University și autorul principal al studiului, Lauren McKeown. „Experimentele arată direct că modelele de păianjen pe care le observăm pe Marte de pe orbită pot fi sculptate prin conversia directă a gheții uscate din solid în gaz”.