Ce se-ntâmplă cu ursul panda: specia era pe cale de dispariție

Ce se-ntâmplă cu ursul panda: specia era pe cale de dispariție

Ursul panda a fost ceva vreme clasat în categoria animalelor pe cale de dispariție. Iată ce se întâmplă acum cu specia.

Guvernul chinez a declarat recent că numărul urşilor panda sălbatici a ajuns la 1.800 de exemplare în această ţară, astfel încât nu mai este o specie în pericol, ci una „vulnerabilă”, relatează EFE, citată de Economica.

Cui Shuhong, director al Departamentului pentru Protecţie Ecologică din cadrul Ministerului Mediului, a explicat la o conferinţă de presă că „s-au ameliorat condiţiile de viaţă ale unor specii rare”, precum ursul panda sălbatic, antilopele tibetane, sau cerbii Pere David, o specie nativă din China.

Nivelul „vulnerabil” este al cincilea pe scara speciilor aflate în pericol de extincţie.

Ursul panda nu mai e pe cale de dispariție

Responsabilul chinez a menţionat şi creşterea populaţiei altor exemplare în pericol, precum tigrii, leoparzii siberieni şi ibisul japonez.

World Wildlife Fund (WWF) a ajustat deja în 2016 la „vulnerabil” nivelul de ameninţare al urşilor panda, informând că există 1.864 de exemplare în lume.

Habitatul natural al urşilor panda se limitează în prezent, potrivit WWF, la şase zone muntoase din provinciile chineze Sichuan, Shaanxi şi Gansu. China, ţara de origine a urşilor panda, a creat peste 40 de rezervaţii naturale a căror suprafaţă atinge 16.200 de kilometri pătraţi.

Au fost, de asemenea, implementate programe de protecţie a zonelor forestiere naturale şi s-a intensificat rata împăduririlor, pentru a preveni pericolul de erodare a solurilor din habitatele acestor mamifere.

Peste tot în lume, urșii Panda sunt protejați de lege. Ca urmare, prinderea lor e braconaj, comercializarea – evazionism, iar deținerea de către particulari este în afara legii.

Urșii panda nu au fost considerați întotdeauna urși, mulți cercetători considerându-i niște ratoni mari. Însă, în urma unor teste genetice, ei au fost alăturați familiei Ursidae. Urșii Panda trăiesc până la 25-30 de ani și consumă aproape în mod exclusiv frunze și lăstari de bambus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: