Urșii panda nu mai sunt amenințați cu dispariția

Urșii panda nu mai sunt amenințați cu dispariția

Conform ultimelor informații, urșii panda nu mai sunt amenințați cu dispariția.

Având în vedere populațiile cu efectiv redus, ce trăiesc în pădurile montane ale Chinei Centrale, ursul Panda s-a numărat în ultimii ani printre cele mai rare mamifere de pe glob. În aceste condiții, au fost create numeroase inițiative al căror scop este conservarea acestor animale. Acum, eforturile acestora se pare că au fost răsplătite.

Conform unei știri publicate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, urșii panda nu mai reprezintă o specie amenințată cu dispariția, aceasta fiind acum considerată vulnerabilă. Asta reprezintă o scădere pe lista roșie a organizației de mai sus, și se datorează în mare parte creșterii considerabile a populației de urși panda în ultimii ani.

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (cunoscută, de asemenea, drept IUCN) este o organizație internațională fondată în 1948 dedicată conservării resurselor naturale. Lista roșie a acestei organizații, creată în 1963, este considerat în prezent cel mai bun indicator al stării biodiversității mondiale. Potrivit site-ului World Wildlife Fund, numărul de urși panda a crescut cu nu mai puțin de 17% între 2004 și 2014. În urmă cu doi ani de zile, un studiu a scos la iveală faptul că doar 1.864 de urși Panda mai trăiau în sălbăticie în China.

”Evoluția situației în cazul urșilor panda ne demonstrează că, atunci când beneficiem de știință, voință politică și angajamentul comunităților locale, putem salva animalele sălbatice și, în același timp, putem îmbunătăți biodiversitatea” a declarat Marco Lambertini, directorul general al World Wildlife Fund.

Chiar și așa, unele specii sunt amenințate în continuare, iar cei de la WWF oferă exemplul girlei beringei, care este acum foarte aproape de dispariție din cauza braconajului. Conform Wikipedia, urșii panda nu au fost considerați întotdeauna urși, mulți cercetători considerându-i niște ratoni mari. Însă în urma unor teste genetice, ei au fost alăturați familiei Ursidae. Urșii Panda trăiesc până la 25-30 de ani și consumă aproape în mod exclusiv frunze și lăstari de bambus.

Etichete: