Ce se-ntâmplă cu prețurile în România, în timp ce în UE se temperează

Ce se-ntâmplă cu prețurile în România, în timp ce în UE se temperează

Eurostat a comunicat datele privind dinamica prețurilor de consum din zona euro în luna iunie și primul semestru din 2021. Iată ce se întâmplă cu prețurile în România.

Statisticile arată o temperare marginală a ritmului anual al prețurilor de consum. Partea bună ar fi că, în acest context, politica monetară din regiune se poate menține pe vectorii actuali încă unul-două trimestre.

Partea proastă e că, în condiţiile în care preţurile la noi cresc în continuare, îndeplinirea criteriului legat de inflaţie pentru trecerea la euro se îndepărtează. Conform datelor Eurostat, prețurile de consum au crescut cu 0,3% lună, evoluție determinată de majorarea tarifelor la servicii și prețurile la energie, cu dinamici lunare de 0,4%, respectiv 1,3%. Pe de altă parte, prețurile la produse alimentare neprocesate au scăzut cu un ritm lunar de 1,3%, în iunie.

Ce se întâmplă cu prețurile în țara noastră

Dinamica anuală a prețurilor de consum a scăzut de la 2% în mai, la 1,9% în iunie. De asemenea, ritmul anual pentru prețurile la energie a decelerat de la 13,1%, în mai, la 12,6% în iunie. Nu în ultimul rând, dinamica anuală a tarifelor la servicii s-a temperat de la 1,1% în mai, la 0,7% în iunie.

Astfel, în semestrul întâi din 2021, prețurile de consum au consemnat o creștere cu 1,43% pe an, în medie. Cele mai recente prognoze actualizate de Bloomberg indică perspectiva creșterii prețurilor de consum din zona euro cu ritmuri medii anuale de 1,9% în 2021, respectiv 1,4% în 2022-2023.

Analiştii macroeconomici de la Banca Transilvania au aplicat regula lui Taylor de politică monetară, pentru a analiza deciziile Băncii Centrale Europene din 1999 până în prezent. Date fiind perspectivele ca inflația să persiste la un nivel inferior țintei BCE pe termen mediu, precum și modificarea recentă a strategiei de politică monetară ei, se așteaptă ca rata de dobândă de referință din regiune să se mențină la un nivel minim istoric și în trimestrele următoare, cu toate că din perspectiva regulii lui Taylor, ar fi spațiu pentru startul procesului de normalizare a politicii monetare din regiune.

Etichete: