Ce se întâmplă dacă faci copii peste 45 de ani: riscurile enorme pentru bebeluși

Ce se întâmplă dacă faci copii peste 45 de ani: riscurile enorme pentru bebeluși

Se spune că, cu cât faci copii mai târziu, cu atât ies mai deștepți și mai sănătoși. Pe de altă parte, numeroase studii arată că sarcinile târzii provoacă contrariul.

Copiii ai căror taţi au vârsta de cel puţin 45 de ani prezintă un risc mai mare de apariţie a unor probleme de sănătate la naştere, potrivit unei cercetări americane axate de analiza a 40 de milioane de naşteri, conform Adevărul.

Copiii concepuţi de taţi mai în vârstă au avut un risc de 14% de greutate mai mică la naştere – 2,5 kilograme – în comparaţie cu cei concepuţi de taţi cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani, se arată în studiul publicat în British Medical Journal  – BMJ – citat de Agerpres, potrivit Adevărul.

Dacă faci copii peste 45 de ani, ca bărbat, e periculos pentru făt

Riscul de internare la terapie intensivă după naştere a fost mai mare tot cu 14% la nou-născuţii cu taţi peste 45 de ani. Totodată, aceştia au venit pe lume, în medie, cu 0,12 săptămâni mai devreme şi aveau un risc cu 14% mai mare de a fi prematuri, în comparaţie cu cei concepuţi de taţi mai tineri, potrivit aceleiaşi surse.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Stanford din California a evaluat date prelevate de la 40.529.905 copii născuţi vii în Statele Unite între anii 2007 şi 2016. Cercetătorii au subliniat importanţa studiului, precizând că acesta oferă informaţii rare cu privire la impactul pe care îl poate avea vârsta tatălui asupra copilului, în condiţiile în care femeile sunt de mulţi ani încurajate să nu amâne aducerea pe lume a bebeluşilor din cauza riscurilor asupra sănătăţii şi a complicaţiilor medicale.

Deci, și vârsta tatălui contează, nu doar a mamei. Deşi riscurile absolute asociate conceperii copiilor de taţi mai vârstnici rămân scăzute, descoperirea „subliniază importanţa“ includerii datelor referitoare la bărbaţi la momentul investigării implicaţiilor la nivelul sănătăţii publice a creşterii vârstei parentale.

„S-a estimat că un număr semnificativ a acestor urmări negative la naştere pot fi prevenite dacă taţii mai vârstnici au ales să aibă copii înainte de 45 de ani“, se arată în raport. „Riscurile asociate cu vârsta parentală avansată ar trebui incluse în discuţiile privind planificarea familială şi la şedinţele de consiliere pentru sănătate reproductivă“.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: