09 iul. 2021 | 07:24

Ce se întâmplă cu prețurile la mâncare: vestea referitoare la alimente care vizează toți românii

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu prețurile la mâncare: vestea referitoare la alimente care vizează toți românii

Prețurile mondiale la alimente au scăzut, în mod surprinzător, pentru prima dată în ultimul an. Fenomenul surprinzător s-a petrecut în luna iunie, o veste foarte bună pentru consumatori, deoarece consecințele se vor resimți în mai multe domenii.

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în luna iunie, pentru prima dată în ultimele 12 luni, o veste bună pentru consumatori, întrucât se diminuează presiunile inflaţioniste, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Ca referință, în fiecare lună, FAO publică un document intitulat Food Price Index. Referința cu pricina este folosită pentru a măsura modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna iunie 2021, acest indice a crescut până la 124,6 puncte, de la o valoare revizuită de 127,8 puncte în luna mai.

Deși scăderea nu pare una spectaculoasă la prima vedere, vine ca o veste foarte bună pentru oamenii obișnuiți, reflectându-se într-un precedent pozitiv, îmbucurător. Dacă analizăm în detaliu realitatea din piață, scăderea din ultima lună a venit ca urmare a diminuării prețurilor la uleiuri vegetale, cereale și produse lactate. Conform datelor agregate de FAO din fiecare colț al mapamondului, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 9,8% în luna iunie, ca urmare a diminuării cotaţiilor la uleiul de palmier, afectate de prognozele privind creşterea recoltei în principalele ţări producătoare.

Când vine vorba de cereale, prețurile au scăzut cu 2,6%, o consecință a diminuării cu 5% a prețului la porumb, din nou, pe baza estimărilor referitoare la următoare recoltă din Argentina și SUA. Nu în ultimul rând, prețurile la lactate au coborât cu 1%. Per ansamblu, toate componentele acestui index au înregistrat scăderi, în frunte cu prețurile la unt.

Deși beneficiile aceste realități din piață nu pot fi negate, pentru ca scăderea prețurilor să se resimtă la buzunare, ne-ar trebui cel puțin două luni de scădere succesivă a indexului. „Nu cred că impactul acestui declin modest va fi resimţit de consumatori având în vedere toţi ceilalţi factori care continuă să acţioneze”, a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.

În pofida scăderii din luna iunie, preţurile mondiale la alimente continuă să rămână la un nivel ridicat, fiind cu aproape 34% peste nivelul înregistrat în luna iunie a anului trecut.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele