Bilanț la jumătatea lui 2021: ce se întâmplă cu prețurile alimentelor la nivel mondial

Bilanț la jumătatea lui 2021: ce se întâmplă cu prețurile alimentelor la nivel mondial

Prețurile alimentelor la nivel mondial au o evoluție interesantă în această perioadă. Iată ce arată indicele din luna iulie.

Prețurile mondiale la alimente au continuat să scadă în luna iulie, fiind vorba de a doua lună consecutivă când s-a înregistrat această scădere. Datele sunt cuprinse într-un raport de referință al Organizației pentru Alimente și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

Acolo se menționează că cerealele, uleiurile vegetale și produsele lactate sunt alimentele care au determinat Indicele FAO al prețurilor să fie în scădere pentru a doua lună consecutiv.

Prețurile alimentelor la nivel mondial, în scădere

Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost cu 3% mai mic în iulie față de luna anterioară. Există, însă, câteva explicații care țin de contextul internațional.

Prețul a fost împins în jos de diminuarea consecutivă a prețurilor internaționale ale porumbului, care în iulie au fost mai mici cu 6 procente, determinate de recoltele din Argentina, cu cote mai mari decât se preconizase anterior. Au contribuit, de asemenea, și perspectivele de producție îmbunătățite din Statele Unite, dar, în același timp, perspectivele culturilor din Brazilia rămân îngrijorătoare.

Prețurile altor cereale grosiere, cum ar fi orzul și sorgul, de asemenea, au scăzut semnificativ, reflectând o cerere mai mică de import.

Cu toate acestea, cotațiile de grâu au crescut cu 1,8% mai mult în iulie – atingând cel mai înalt nivel din aceeași perioadă din 2014 – determinate de îngrijorările legate de vremea uscată și condițiile de recoltă din America de Nord.

În același timp, prețurile internaționale ale orezului și-au accelerat declinul în iulie, atingând minimele de acum doi ani, fiind afectate atât de noile recolte de cereale, cât și de fluctuațiile valutare care au încetinit și mai mult vânzările, slăbite de costurile ridicate de transport și de dificultățile logistice.

Indicele prețurilor la lactate a scăzut cu 2,8% față de iunie fiind afectat de activitatea mai lentă de pe piața din emisfera nordică în perioada vacanței de vară în plină desfășurare. Laptele praf degresat a înregistrat cea mai mare scădere, urmat de unt, lapte praf integral și cașcaval.

Ce s-a întâmplat cu zahărul, uleiul și carnea

Indicele FAO al prețului uleiului vegetal a scăzut cu 1,4% față de iunie și a atins cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni.

Declinul s-a datorat, în principal, prețurilor mai mici la uleiurile din soia, rapiță și floarea-soarelui, în timp ce prețurile la uleiul de palmier au crescut. Consumul mai mic al biodieselului în Argentina a redus prețul uleiului de soia, în timp ce prețurile uleiurilor de rapiță și de floarea-soarelui au fost influențate atât de cererea globală scăzută de import, cât și de creșterea ofertei record preconizată în sezonul 2021-2022.

Pe de altă parte, indicele FAO al prețului la zahăr a înregistrat o mărire de 1,7% în iulie, fiind în continuă creștere pentru a patra lună.

Augmentarea a fost, în mare parte, catalizată de incertitudinile ce țin de impactul înghețurilor recente asupra recoltelor din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume, dar și de consolidarea prețurilor la țiței.

Indicele FAO al prețului cărnii a crescut marginal din iunie, în creștere cu 19,6% față de perioada corespunzătoare a anului precedent. Cotațiile pentru carnea de pasăre au crescut pe fonul importurilor mai mari a țărilor din Asia de Est și a unei creșteri limitate a producției în unele regiuni producătoare.

Important de precizat că indicele FAO e calculat la nivel mondial. Dacă în România, spre exemplu, n-ai simțit această scădere a prețului este pentru că acel indice reprezintă o medie a tranzacțiilor mari la nivel mondial.