11 nov. 2019 | 11:20

Forța de muncă pe care România o irosește. Cine sunt acești „șomeri”

ACTUALITATE
Forța de muncă pe care România o irosește. Cine sunt acești „șomeri”

Eurostat a publicat o analiză în care România nu iese bine. E pe locul 25 în Uniunea Europeană și problema mai mare e că acest clasament e despre forța de muncă pe care țara noastră încă n-o folosește la maximum.

Când vine vorba de angajare, România pierde o categorie importantă: cetățenii între 55 și 64 de ani. Asta înseamnă o angajare de circa 47% din totalul populaţiei de vârsta respectivă. Datele au fost publicate de Eurostat și sunt date aferente lui 2018.

Când vine vorba cu cine ne comparăm, pe primele trei locuri la nivel european sunt, în ordine, Suedia, Germania şi Danemarca, cu o rată de angajare de peste 70%. Statele alături de care România are sub 50% sunt: Malta, Polonia, Slovenia, Croaţia, Grecia şi Luxembourg.

Raportat la genul angajaților, ratele de angajare ale bărbaţilor şi femeilor au fost în 2018 de 65% şi de 52%. Asta înseamnă că au fost mai mari decât ratele medii consemnate la nivelul tuturor adulţilor, respectiv de 60% şi de 48%.

Cum s-a schimbat situația în ultimii 15 ani, inclusiv în România

Se remarcă însă o creştere rapidă a ratelor de angajare pentru persoanele cu vârste cuprinse între 55 şi 65 de ani în perioada 2003 – 2018. A fost un impact mic sau nesemnificativ din partea crizelor financiare şi economice. Acest lucru este notabil în legătură cu proporţia în creştere a femeilor care muncesc.

Una dintre modalităţile de creştere a securităţii financiare la vârstă înaintată este de a munci mai mult. Persoanele vârstnice care îşi amână pensionarea câştigă mai mulţi bani. Totodată, acumulează drepturi suplimentare la pensie. Mai mult, ra putea economisi mai mult sau să îşi direcţioneze banii căre un plan privat de pensie.

În perioada 2003 – 2018, ratele de angajare pentru această grupă de vârstă a crescut în toate statele membre cu excepţia Greciei. În Slovenia şi Bulgaria, rata de angajare pentru aceste persoane s-a dublat. Ritmul a fost chiar mai rapid în Slovacia (de 2,2 ori mai ridicată).

O parte mai mare din populaţia din UE cu vârste cuprinse între 63 de ani şi 74 de ani a continuat să lucreze. În 2018, peste un sfert (26%) dintre persoanele incluse în această categorie de vârstă erau angajate în Estonia. Au fost consemnate rate de peste 15% în România, Lituania, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda, Suedia şi Letonia.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele