30 mai 2021 | 16:35

Ce s-ar întâmpla cu clima dacă am împăduri întreaga zonă tropicală? Cum putem echilibra emisiile de carbon

ACTUALITATE
Ce s-ar întâmpla cu clima dacă am împăduri întreaga zonă tropicală? Cum putem echilibra emisiile de carbon

Ce s-ar întâmpla dacă fiecare petec de teren agricol din tropice, din Brazilia până în Congo, India și Indonezia, ar fi abandonat peste noapte și lăsat să se transforme înapoi în păduri? Ar ajuta clima?

Aceasta este întrebarea pe care cercetătorii au investigat-o într-o nouă cercetare. Copacii și pădurile au devenit din ce în ce mai importante în planurile de abordare a situației de urgență climatică. Totuși, cercetarea arată că, odată ce luăm în considerare modul în care solul, oceanele și alte părți ale sistemului Pământului ar răspunde, plantarea copacilor nu este o soluție atât de puternică precum pare la prima vedere.

Desigur, abandonarea agriculturii la tropice nu poate fi o soluție la schimbările climatice. Acesta a fost un experiment ipotetic și idealizat, dar care ne ajută să explorăm modul în care ciclul global al carbonului ar putea răspunde restaurării pădurilor și plantării copacilor la scară largă. Și vizarea tropicelor arată un impact maxim, pe măsură ce copacii cresc rapid acolo.

Pentru a investiga acest lucru, s-a folosit modelul schimbărilor climatice al Met Office din Marea Britanie – o simulare computerizată a Pământului ca sistem, în care oceanele, pământul și clima interacționează și se afectează reciproc. Astfel, în studiu s-au simulat două scenarii posibile.

În primul rând, un scenariu în care lumea ia măsuri serioase pentru a limita încălzirea globală la mai puțin de 2 grade Celsius. Al doilea scenariu a fost identic, cu excepția faptului că toate fermele de la tropice au fost oprite și vegetația originală, în mare parte păduri, s-ar recupera.

Clima n-ar fi ajutată dacă s-ar împăduri tropicele, conform ultimelor cercetări

Diferența dintre cele două scenarii arată că noii copaci tropicali ar stoca încă 124 de miliarde de tone de carbon până în anul 2100. Tot acest carbon suplimentar ar fi fost luat din atmosferă prin fotosinteză. Cu toate acestea, carbonul din atmosferă – care contează pentru schimbările climatice – ar scădea cu doar 18 miliarde de tone, cu doar doi ani de emisii. Ce explică diferența uriașă?

Motivul este că alte părți ale sistemului Pământului contracarează efectul creșterii noilor copaci. Dacă tropicele ar fi reîmpădurite, modelul prezice că oceanele, solul și vegetația ar absorbi mai puțin dioxid de carbon. Până la sfârșitul secolului, copacii tropicali ar consuma încă 124 de miliarde de tone de carbon, dar solurile tropicale ar consuma cu 83 de gigatone mai puțin carbon, deoarece cifra plantelor moarte este mult mai lentă în păduri, comparativ cu ierburi și culturi care mor anual. Ceea ce înseamnă valori mai scăzute de carbon în solurile forestiere și stocare mai mică de carbon.

Nivelurile mai mici de dioxid de carbon din atmosferă ar afecta, de asemenea, vegetația și solurile din alte părți ale lumii. Mai puțin dioxid de carbon în atmosferă ar însemna creșterea plantelor încetinită. Și la fel ca la tropice, mai puțin carbon ar fi preluat de soluri.

Ar mai exista o altă schimbare majoră a sistemului Pământului. Oceanele încetinesc schimbările climatice prin eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă: pe măsură ce nivelurile de CO₂ cresc, o parte din dioxidul de carbon suplimentar se dizolvă în apa de mare. Și în modelul de față, oceanele ar prelua mai puțin carbon, deoarece noii copaci tropicali ar reduce nivelul de CO₂ atmosferic.

Pentru a recapitula: studiul a debutat cu copaci noi în tropice, scoțând din atmosferă 124 de gigatone de carbon. Evitarea defrișărilor adaugă încă 10 gigatone. Dar, odată ce scazi carbonul care nu mai este stocat în solurile pădurilor tropicale (83 de gigatone), în solurile și vegetația din alte părți (18 de gigatone) și în oceane (15 gigatone), nu mai rămâi cu mult.

În mod remarcabil, reîmpădurirea tropicelor – după luarea în considerare a răspunsurilor solului, vegetației și oceanelor – are ca rezultat doar 18 gigatone de carbon preluat din atmosferă. Aceasta reprezintă o reducere de 86% față de carbonul suplimentar inițial din copacii tropicali. Aceste 18 gigatone echivalează cu doar zece părți pe milion de reducere a dioxidului de carbon atmosferic.

Sistemul Pământului funcționează împotriva noastră 

Ceea ce au găsit cercetătorii în acest scenariu ipotetic este inversul a ceea ce se întâmplă astăzi. Când dioxidul de carbon este eliberat din arderea combustibililor fosili, mai puțin de jumătate din aceste emisii rămân în atmosferă și contribuie la schimbările climatice. Restul sunt absorbite de oceane, sol și vegetație.

Așadar, la fel cum cantitatea de carbon absorbită pe uscat și de oceane crește pe măsură ce pompăm mai mult dioxid de carbon în atmosferă, invers se întâmplă atunci când îl scoatem din atmosferă. Sistemul Pământului începe să funcționeze împotriva noastră atunci când plantăm copaci sau folosim alte metode de îndepărtare a dioxidului de carbon atmosferic.

Aceste rezultate sunt îngrijorătoare. Chiar și ceva la fel de radical ca reîmpădurirea întregilor tropice ar avea o influență mai mică asupra climei decât s-ar putea crede. Dar aceste rezultate evidențiază, de asemenea, că cel mai bun mod de a evita încălzirea globală periculoasă este prin a nu elibera combustibili fosili în atmosferă și a ne echilibra clima.