Ce riști să pățești dacă publici anunțuri false pe internet: decizia ICCJ, publicată în Monitor

Ce riști să pățești dacă publici anunțuri false pe internet: decizia ICCJ, publicată în Monitor

E plin de anunțuri false pe internet. Iată ce riști să pățești dacă vrei să înșeli pe cineva în mediul virtual.

Înalta Curte a stabilit, printr-o decizie publicată recent în Monitorul Oficial, că se încadrează la infracțiunea de înșelăciune publicarea unor anunțuri fictive în mediul online, dacă acest lucru a prejudiciat pe cineva, notează Avocatnet.ro.

Prin această decizie, Înalta Curte a tranșat o problemă ridicată de secția penală a Curții de Apel Alba Iulia, stabilind că  „publicarea de anunțuri fictive online care a avut drept consecință producerea unei pagube, fără ca prin această activitate să se intervină asupra sistemului informatic sau asupra datelor informatice prelucrate de acesta, realizează condițiile de tipicitate ale infracțiunii de înșelăciune, prevăzute de art. 244 din Codul penal”. Decizia nr. 37/2021 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 707.

Ce ți se-ntâmplă dacă publici anunțuri false pe internet

Problema pusă a fost dacă faptele de acest fel ar trebui încadrate ca înșelăciune, adică în articolul 244 din Codul penal, sau ca fraudă informatică (articolul 249). Frauda informatică este mai dur sancționată în Codul penal (o pedeapsă între doi și șapte ani) și presupune „introducerea, modificarea sau ștergerea de date informatice, restricționarea accesului la aceste date ori împiedicarea în orice mod a funcționării unui sistem informatic, în scopul de a obține un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane”.

Astfel, Decizia Curții vine să infirme „o practică judiciară majoritară care a prevalat timp de aproape 18 ani”, potrivit avocatului de drept penal George M.L. Zlati, specializat în criminalitate informatică.

„De la acest moment, nu mai există vreun dubiu cu privire la faptul că publicarea de anunțuri fictive/frauduloase pe internet și prejudicierea unor persoane prin inducerea acestora în eroare constituie infracțiunea de înșelăciune și nu infracțiunea de fraudă informatică. Mai rămâne de clarificat faptul că nu orice anunț fictiv/fraudulos publicat pe Internet echivalează cu un fals informatic”, spune avocatul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: