Ce mâncau vechii romani: alimentația femeilor nu era aceeași cu cea a bărbaților

Ce mâncau vechii romani: alimentația femeilor nu era aceeași cu cea a bărbaților

O curiozitate interesantă despre vechii romani: ce mâncau aceștia. Bărbații nu mâncau același lucru ca femeile.

Dieta era diferită pentru bărbați și femei. Aceasta a fost reconstituită în detaliu: bărbații mâncau mai mult pește și cereale, în timp ce femeile consumau mai multe produse de origine animală, fructe și legume, conform Hotnews.

Cum a fost făcută descoperirea publicată în revista Science Advances? Datorită aminoacizilor conservați în oasele a 17 indivizi adulți, analizați de cercetătorii de la Universitatea York, ca parte a unui studiu realizat în colaborare cu Parcul Arheologic din Herculaneum, cel din Pompei și Muzeul Civilizațiilor din Roma.

Ce mâncau vechii romani

„Rămășițele celor care au murit la Herculaneum în anul 79 d.Hr. oferă oportunitatea unică de a examina stilul de viață al indivizilor dintr-o comunitate antică. Ei au trăit și au murit împreună”, explică arheologul biomolecular Oliver Craig, șeful echipei BioArCH de la Universitatea din York. „Sursele istorice fac deseori aluzie la accesul diferențiat la resursele alimentare din societatea romană, însă rareori oferă informații directe sau cantitative”.

Abordarea în procesul de analizare a aminoacizilor osoși și a izotopilor lor de carbon și azot le-a permis cercetătorilor să reușească să găsească diferențe semnificative în proporțiile de alimente marine și terestre consumate de bărbați și femei.

Acest lucru înseamnă că accesul la alimente era diferit în funcţie de gen”, adaugă Craig.

De asemenea, analiza izotopilor a dus la cuantificarea alimentelor incluse în dieta vechilor locuitori ai Herculaneum. Așadar, rezultatele arată că peștele și fructele de mare erau consumate în cantităţi mai mari decât în actuala dietă mediteraneană.

„Bărbații erau implicați direct în pescuit și activități maritime, în general ocupau poziții privilegiate în societate și erau eliberați din sclavie la o vârstă mai timpurie, ceea ce le permitea să aibă acces la alimente scumpe, cum ar fi, de exemplu, peștele proaspăt”, explică Silvia Soncin, primul autor al studiul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: