Cât te costă să nu fii vaccinat în România: cum sunt penalizate cadrele medicale

Cât te costă să nu fii vaccinat în România: cum sunt penalizate cadrele medicale

Interesul pentru vaccinare în România a scăzut de la o zi la alta, iar autoritățile caută noi metode pentru a încuraja imunizarea, permițând, în același timp, ca cei care nu vor să se vaccineze să aibă această posibilitate.

Ministrul Sănătății este conștient de faptul că surprinzător de multe cadre medicale refuză să se vaccineze împotriva noului coronavirus dintr-o varietate foarte mare de motive. Din acest motiv, s-a gândit la un mecanism prin care persoanele care activează în instituții medicale neimunizate să nu devină un pericol pentru cei din jur.

”Urmează să modificăm Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale, aşa încât să facem mai indezirabilă absenţa vaccinării pentru personalul medical. Şi atunci când vrem să facem lucrul acesta avem în principal în gând pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare. Nu putem obliga şi nici nu este dorinţa noastră să obligăm pe cineva să se vaccineze.”, a atras atenția Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Ca posibilă soluție ”indezirabilă” ar putea fi testarea periodică pe banii cadrului medical ce refuză imunizarea. ”Dorinţa noastră este să informăm şi să facilităm activitatea celor care sunt vaccinaţi. (…) La nivelul la care am creionat lucrurile, fără să ajungem la o concluzie finală – personalul medical care nu este vaccinat probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a explicat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

Citește și: