Cât de repede vine criza alimentară în România: efectele pandemiei și ale secetei se resimt

Cât de repede vine criza alimentară în România: efectele pandemiei și ale secetei se resimt

În ultimul an s-a vehiculat de mai multe ori posibilitatea unei crize alimentare cu efecte pe termen lung, pe teritoriul României. Pe marginea acestui subiect, a oferit câteva declarații ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oroș.

Într-o intervenție la Digi24, ministrul Agriculuturii a făcut mai multe pronosticuri legate o eventuală criză alimentară. În opinia sa, aceasta va avea loc, dar, cel puțin momentan, putem fi optimiști. Nu se va întâmpla în curând.

„Credinţa mea este că nu ne paşte o criză alimentară, cel puţin nu în viitorul apropiat. (…) Citesc şi eu tot felul de analize FAO care ne semnalează că peste 10 ani sau peste 15 ani sau acum, mai curând, că a apărut această pandemie Covid, o să apară şi o criză alimentară. Unii pun această criză şi pe seama schimbărilor climatice, a fenomenelor extreme care duc la pierderi mari de producţie, cum am avut şi noi în zona de sud-est a României, anul trecut, din cauza unei secetei extreme, iar producţia de cereale a scăzut cu 40%. Dar anul acesta iată că ne revenim şi vremea ne ajută”, a spus Oros.

Conform spuselor oficialului, opinia sa pe subiect se bazează pe discuţiile avute la nivel european, iar concluzia unanimă este că nu sunt semne că ar apărea o criză alimentară. Dincolo de partea agricolă a ecuației, ministrul a atras atenția asupra unei criză a cărnii de porc. Aceasta a început în 2017, când au apărut pe teritoriul țării noastre primele focare de pestă porcină africană. De atunci, într-un an și jumătate, fenomenul a ocupat întreaga țară, iar multe ferme au intrat în faliment.

„Astăzi de exemplu din 3,6 milioane locuri de cazare porc la îngrăşat sunt ocupate 900.000 (…) Producţia internă acoperă doar 25% din consumul intern, aici avem un minus din cauza pestei porcine africane, Dacă mă uit pe balanţa comercială avem o problemă şi cu legumele. Dacă la carnea de porc avem un deficit al balanţei comerciale de 620 de milioane de euro anual, la legume avem un deficit de 500 de milioane de euro”, a adăugat şeful MADR.

Dacă ai o curiozitate legată de cea mai bună brânză din România, în opinia ministrului Agriculturii, există două răspunsuri. Pe de o parte, există brânză bună în Bucovina, în Munții Apuseni. Pe de altă parte, cașul de Țaga, de Năsal, pe care îl găsești în județul Cluj este de asemenea unul special.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: