Care este legătura dintre câini și coronavirus. Cercetătorii avertizează asupra unei posibile noi pandemii

Care este legătura dintre câini și coronavirus. Cercetătorii avertizează asupra unei posibile noi pandemii

Cercetătorii au descoperit un nou coronavirus canin care pare să se fi transmis de la un câine la un copil.

Un nou studiu, publicat în revista Clinical Infectious Diseases, examinează un copil care a fost internat cu pneumonie în Malaezia, în 2018.

Dacă ar fi confirmat, potrivit The New York Times, ar fi al optulea coronavirus cunoscut care infectează oamenii și primul care face acest lucru de la câini. Precum și încă un alt exemplu de pericol al noilor agenți patogeni care se transmit de la animale la oameni.

Cu toate acestea, rămân multe întrebări. Nu știm cât de mare este această amenințare, dacă există. De asemenea, nu știm dacă poate fi transmis de la om la om, cum ar fi COVID-19.

Un nou coronavirus transmisibil de la animale la oameni e în vizorul cercetătorilor

Totuși, descoperirea evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare asupra oricărui virus capabil să se transmită de la animale la oameni. După cum bine știm, oamenii de știință cred că virusul SARS-CoV-2 care provoacă COVID ar fi putut proveni de la lilieci.

„Cred că mesajul cheie aici este că aceste lucruri se întâmplă probabil peste tot în lume, unde oamenii vin în contact cu animale, în special contact intens”, spune pentru NYT Gregory Gray, epidemiolog al bolilor infecțioase de la Universitatea Duke și coautor al studiului.

El adaugă că ar trebui să căutăm aceste lucruri. Dacă le putem depista devreme și aflăm că aceste virusuri se transmit la oameni, atunci le putem atenua înainte de a deveni pandemice.

Deși știm de mult că coronavirusurile pot îmbolnăvi câinii, abia acum am găsit dovezi că virusurile se pot transmite și la oameni.

De asemenea, cercetătorii avertizează că, deși sunt aproape siguri că virusul s-a transmis de la un câine la un om, nu sunt complet convinși. În special, conform NYT, este posibil ca acesta să-și fi făcut drum printr-o a treia specie intermediară, către om.

Ei au subliniat, de asemenea, că este puțin probabil ca noul coronavirus să prezinte un pericol grav pentru oameni, chiar dacă aceștia o văd ca pe o chestiune destul de serioasă.

„În acest moment nu avem niciun motiv să credem că acest virus va provoca o pandemie, dar trebuie să fim atenți”, a declarat pentru NYT Anastasia Vlasova, coautor și virolog la Universitatea de Stat din Ohio.

Citește și: