De ce nu mai crește numărul cazurilor de Covid-19 din România: cum stăm cu imunitatea de grup

De ce nu mai crește numărul cazurilor de Covid-19 din România: cum stăm cu imunitatea de grup

România continuă să se afle pe pantă descendentă a numărului de cazuri de Covid-19 înregistrate, la o săptămână după eliminarea purtării măștilor la exterior. Valeriu Gheorghiță are mai multe explicații.

Duminică s-au înregistrat 307 cazuri noi de bolnavi de Covid-19 pe teritoriul României. Valoarea de sâmbătă a fost de 455, iar vineri am discutat de 484 de cazuri. Cu alte cuvinte, trendul este unul îmbucurător, iar coordonatorul campaniei naționale de vaccinare este optimist că situația epidemiologică din România va progresa într-o direcție pozitivă.

Într-o intervenție la Digi24, Valeriu Gheorghiță a insistat și pe faptul că imunitatea de grup din țara noastră este undeva între 30 și 45%, aceasta variind destul de mult atât în funcție de rata de vaccinare, dar mai ales de numărul celor trecuți prin infecția cu SARS-CoV-2

Aceasta din urmă este însă o valoare pe care nu o vom afla niciodată, având în vedere numărul celor care au optat să treacă prin boală în confortul căminului, fără vreo intervenție din partea autorităților, spitalizare sau altceva. Gheorghiță este de părere că numărul celor care s-au vindecat de Covid-19 în țara noastră este de cel puțin două până la cinci ori mai mare.

În ceea ce privește ținta reală de vaccinare, în opinia șefului campaniei de vaccinare din România, lucrurile sunt clare. ”Avem peste 55% persoane în vârstă de peste 50 de ani vaccinate în România cu cel puţin o doză. Se suprapune cu procentul persoanelor vulnerabile, al persoanelor care de la această vârstă în sus au şi boli cronice în procente destul de ridicate. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm conceptul acesta de imunitate colectivă care se obţine ideal şi în mod rapid, sigur, eficient prin vaccinare, dar se adaugă şi imunitatea obţinută prin boala naturală.

În momentul de faţă, avem peste un milion de persoane care sunt raportate cu infecţie SARS-CoV-2 şi care sunt vindecate. Probabil că sunt de cel puţin două ori până la cinci ori mai multe cazuri în mod real care au trecut prin această infecţie şi care fie nu au fost diagnosticate, fie nu au fost raportate, fie au făcut infecţie asimptomatică, aşa încât în funcţie de acest scenariu, de la două până la de cinci ori mai multe cazuri, probabil că imunitatea de grup în momentul de faţă în România este începând de la 30% până la 45%. Acest lucru explică evoluţia favorabilă din punct de vedere epidemiologic”, a transmis Gheorghiţă.

În ceea ce privește un eventual val patru de coronavirus, acesta nu este exclus, dar depinde de rata de vaccinare. ”Trebuie să înţelegem că virusul este în continuare circulant şi, dacă nu consolidăm acest răspuns favorabil prin vaccinare, riscăm într-adevăr o recrudescenţă a cazurilor şi un val patru care s-ar putea să fie destul de important. Şi vedem ce s-a întâmplat cu valul trei, am ajuns la capacitatea maximă în secţiile de terapie intensivă, este păcat pentru că în momentul de faţă Covid-19 este o boală prevenibilă prin vaccinare. În momentul în care ai cel puţin un vaccin, avem patru, este păcat să nu beneficiem de vaccinare tocmai pentru a evita alte decese, alte drame, restricţii”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Citește și: