09 apr. 2021 | 12:00

Care este diferența dintre un consumator de droguri obișnuit și unul informat

ACTUALITATE
Care este diferența dintre un consumator de droguri obișnuit și unul informat

Există o nouă generație de consumatori de droguri care posedă cunoștințe farmacologice și tehnice foarte detaliate despre substanțele pe care le consumă.

„Psihonauții” (adică „navigatorul sufletului”) sunt experimentatori entuziaști și deliberați de substanțe halucinogene, inclusiv cele psihedelice, atât sintetice, cât și naturale, pentru autoexplorare, realizare spirituală sau inducerea unei stări modificate de conștiință.

Numiți și „cyber-psihonauți” sau „e-psihonauți”, mulți se referă la ei înșiși ca adepți ai șamanismului. Aceștia adoptă o abordare aproape științifică pentru a-și documenta experiențele și a le împărtăși online. Prin urmare, motivațiile lor diferă de cele ale persoanelor care consumă droguri pentru a se conecta social cu ceilalți la cluburi, petreceri și festivaluri de muzică.

Nu știm multe despre psihonauți, deoarece nu au fost studiați prea mult. Dar din ultimele cercetări, publicate în Frontiers in Psychiatry, am descoperit cum comportamentul și creierul psihonauților pot fi diferite de cele ale altor oameni.

Puținele sondaje și recenzii care au fost efectuate până acum indică faptul că psihonauții sunt de obicei bărbați tineri singuri, bine educați, cu abilități IT bune. De multe ori raportează că se simt mai euforici, empatici și creativi atunci când iau substanțe halucinogene. Acest lucru are sens, deoarece știm că substanțele halucinogene funcționează prin stimularea receptorilor de serotonină din cortexul prefrontal al creierului, care pot modifica starea de spirit, percepția senzorială și cognitivă. Unele au și efecte stimulative.

Există două tipuri de persoane: cei care iau droguri de distracție și cei care le consumă pentru cunoașterea spirituală

Este greu să ții pasul cu cele mai recente substanțe halucinogene. „Substanțele psihoactive noi” sunt compuși nou proiectați sau disponibili pentru a produce sau imita aceleași efecte ca și alte substanțe, cum ar fi ecstasy, canabisul și amfetaminele. Anterior numite „droguri legale”, acestor substanțe le-a crescut popularitatea pentru prima oară în Marea Britanie în 2009. Au rămas legale până când legea privind substanțele psihoactive din 2016 a interzis producția și comerțul lor.

Cu toate acestea, explozia de substanțe noi, compuși ambigui și denumiri în continuă schimbare sub care produsele continuă să fie vândute au perpetuat un joc de-a șoarecele și pisica între legiuitori și utilizatori.

Odată cu închiderea magzinelor care vindeau droguri și accesoriile acestora în Marea Britanie, internetul a schimbat dramatic modul în care drogurile ilegale și cu prescripție pot fi achiziționate pe piața underground. Site-urile îndoielnice vând substanțe psihoactive noi online fără reglementări de fabricație sau farmaceutice. Detaliile compușilor nu sunt dezvăluite pe deplin și multe medicamente noi primesc eticheta paradoxală: „nu pentru consumul uman”.

Dar psihonauții păstrează evidența experiențelor lor și se angajează frecvent în forumuri online pentru a discuta despre noi tendințe psihedelice. Comunitățile online de forumuri de droguri oferă, prin urmare, un mediu unic pentru a interacționa cu indivizi cu aceeași idee într-un mod deschis și anonim. Scopul este de a împărtăși informații despre puritatea medicamentului, doza și siguranța înainte de experimentare.

Care sunt diferențele dintre cele două tipuri de consumatori de substanțe halucinogene

Din moment ce se știu atât de puțin despre psihonauți, e de interes să știi mai multe despre personalitatea și cunoașterea lor. Pentru a face acest lucru, s-a realizat un studiu pe 82 de persoane. Printre aceștia s-au numărat psihonauții, consumatorii de „droguri de club” care căutau ajutor pentru utilizarea lor și consumatorii de droguri. Într-adevăr, s-au găsit diferențe atât în ​​personalitate, cât și în cunoaștere între aceste trei grupuri.

Procesele cognitive pot fi împărțite în „fierbinte” și „rece”, legate de două bucle parțial segregate în creier. Bucla rece include cortexul prefrontal lateral dorsal (implicat în planificare), iar bucla fierbinte include cortexul orbitofrontal (implicat în luarea deciziilor riscante), striatul ventral și amigdala (ultimele două susțin emoția și comportamentul).

Rezultatele studiului au arătat că psihonauții nu au avut probleme în cunoașterea „rece” – ceea ce folosim de obicei la locul de muncă, cum ar fi atenția, planificarea și rezolvarea problemelor. Dar erau diferiți de non-utilizatori, când a venit vorba de cunoaștere „fierbinte” – un tip de inteligență emoțională și socială. De exemplu, aceștia și-au asumat mai multe riscuri decât alții și au avut un nivel ridicat de trăsături în căutarea senzațiilor, sugerând că ar putea fi conduși de nevoia de entuziasm și/sau de a urmări experiențe noi sau neobișnuite.

Acest lucru a diferit de utilizatorii de „droguri de club” care au fost identificați dintre persoanele care solicită ajutor pentru dependență la o clinică. Acest grup a avut probleme cognitive „reci” în învățare și memorie.

De asemenea, au avut dificultăți în controlul impulsurilor. Acest lucru este în concordanță cu cercetările asupra indivizilor dependenți de cocaină, care tind să aibă probleme atât cu cunoașterea „fierbinte”, cât și cu cea „rece”. De exemplu, consumatorii dependenți de cocaină preferă recompense imediate mai mici, decât să aștepte recompense întârziate mai mari. Le plac lucrurile acum și nu vor să aștepte, chiar dacă asta înseamnă să pierzi ceva mai important mai târziu.

Cercetătorii își propun să studieze mai pe larg acest fenomen

Faptul că psihonauții nu au probleme în cunoașterea „rece” îi poate ajuta să fie conștienți de efectele dăunătoare ale dozelor excesive de droguri și să-I împiedice să intre în consumul de droguri dăunătoare. Din moment ce motivația lor principală este să se bucure și să experimenteze pe deplin efectele substanțelor halucinogene noi și să împărtășească acest lucru în detaliu cu persoanele cu aceeași idee, încearcă să fie foarte atenți la cantitatea de substanțe pe care o iau.

În viitor, cercetătorii își propun să realizeze un studiu longitudinal și să urmărească psihonauții și consumatorii de „droguri de club” în timp. Acest lucru le-ar permite să stabilească dacă substanțele în sine provoacă modificări ale cunoașterii și dacă trăsăturile de căutare a senzațiilor devin mai puternice odată cu mai mult timp petrecut împărtășind experiențe cu alții online.

Medicamentele halucinogene, cum ar fi psilocibina, sunt cercetate ca farmacoterapie pentru depresia rezistentă la tratament și alte afecțiuni de sănătate mintală dificil de tratat. De fapt, s-a deschis recent prima clinică din Marea Britanie care oferă psihoterapie asistată de ketamină pentru tulburări de sănătate mintală.

În prezent, studiile clinice pentru substanțe psihedelice sunt în desfășurare, cu scopul de a obține o aprobare mai largă a organismului de reglementare. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine starea psihedelică, inclusiv potențialul său terapeutic. Interacțiunea continuă cu psihonauții – atât activi, cât și offline – poate ajuta la furnizarea răspunsurilor.