Cum ar putea deveni ketamina cel mai util medicament pentru acești oameni

Cum ar putea deveni ketamina cel mai util medicament pentru acești oameni

O echipă de cercetători australieni a susținut că dozele orale de ketamină ajută la reducerea gândurilor suicidare la pacienți. Astfel, ketamina ar avea un efect benefic asupra sănătății mintale.

Drogul petrecerilor, descoperit pentru prima dată în anii 1950, a suferit o transformare în ultimii ani, deoarece studiile științifice au arătat că substanța chimică puternică poate fi utilizată pentru tratarea problemelor de sănătate mintală.

Ketamina, un tratament pentru bolile psihice

Acum, cercetătorii de la Universitatea Sunshine Coast din Australia spun că ajută la reducerea gândurilor de sinucidere la două treimi dintre pacienți atunci când este administrată pe cale orală. Anterior, ketamina a fost administrată intravenos pacienților – care poate fi costisitoare, invazivă și ocazional poate provoca complicații.

Conduși de psihiatrul USC Adem Can, oamenii de știință au efectuat un studiu deschis, în care 32 de pacienți adulți au primit doze ușoare, subanestezice, de ketamină orală timp de șase săptămâni, amestecate în suc de portocale, cu doza crescând pe parcursul experimentului. Toți pacienții din studiu au suferit de suiciditate cronică – un nivel continuu de gânduri suicidare.

„În medie, pacienții au experimentat o reducere semnificativă a ideii de sinucidere, de la un nivel ridicat înainte de studiu până la pragul clinic până la săptămâna a șasea a studiului”, a spus Can. „În medicină, această rată de răspuns este semnificativă, mai ales având în vedere că a fost experimentată de pacienții cu suiciditate cronică, care poate fi dificil de tratat”.

Care sunt rezultatele studiului

De fapt, cercetătorii au descoperit după cele șase săptămâni de tratament cu ketamină, că gândurile suicidare au scăzut sub limită pentru niveluri semnificative clinic de idei suicidare pentru peste două treimi (69%) din grup.

Descoperirile au fost publicate în revista Translational Psychiatry. Cercetătorii notează că trebuie depuse mai multe eforturi pentru a înțelege eficacitatea medicamentului, dar acest nou studiu i-ar putea sprijini pe cei care suferă de gânduri suicidare.

„Din câte știm, studiul actual este primul care explorează fezabilitatea, siguranța și tolerabilitatea ketaminei orale în caz de suiciditate cronică la pacienții care au prezentat o serie de afecțiuni psihiatrice, inclusiv stări de dispoziție, anxietate și tulburări de personalitate”, au spus autorii studiului.

În general, ketamina orală a condus la îmbunătățiri semnificative pe termen scurt și prelungite ale ideii suicidare, simptomelor afective, bunăstării și funcționării socio-profesionale la acest eșantion de adulți cu antecedente de suiciditate cronică și tulburare depresivă majoră.

Citește și: