24 nov. 2021 | 10:04

Când se schimbă banii în România: noul ministru al Finanțelor a confirmat vestea

ACTUALITATE
Când se schimbă banii în România: noul ministru al Finanțelor a confirmat vestea

Nici nu s-au așezat bine în fotoliile de miniștri, iar membrii noului Guvern de coaliție au făcut niște anunțuri destul de uimitoare, inclusiv unul legat de momentul în care se schimbă banii în România.

Adrian Câciu este viitorul ministru al Finanțelor Publice și, într-un interviu acordat celor de la B1 TV, a vorbit despre aderarea României la moneda euro. În teorie, se vehiculează această tranziție din momentul aderării țării noastre la Uniunea Europeană. În practică, niciun Guvern nu a fost destul de curajos pentru astfel de gesturi.

Se schimbă banii în România, la un moment dat

Viitorul ministru al Finanțelor a fost întrebat la B1 TV de beneficiile tranziției de la leul românesc la euro. În același context, a explicat și circumstanțele în care o astfel de schimbare radicală va avea loc.

„Este bine pentru România să adopte moneda euro în momentul în care va fi pregătită pentru acest lucru. Dincolo de indicatorii de convergență nominală pe care aproape toată lumea îi știe, o inflație redusă, deficite mai mici de 3%, dobânzi care să fie într-o zonă rezonabilă față de celelalte dobânzi de la nivelul primelor trei țări din Europa, cea mai importantă este convergența reală. Foarte puțină lume vorbește de convergența reală și vedem că țări care au intrat în Europa fără să aibă o convergență reală acum se lovesc de o serie de probleme, mai ales sociale, și mă refer în special la țările din sudul Europei.

Dacă noi reușim o convergență reală, atunci vom avea și posibilitatea de a intra în Europa în calitate de egali cu media europeană, nu de tigri ai Europei, cum existau o serie de afirmații. Gândiți-vă ce înseamnă competitivitatea companiilor românești în fața companiilor germane sau olandeze, sau franceze, toată lumea știe”, a explicat Adrian Câciu.

Cu alte cuvinte, nu se schimbă banii în România azi, mâine, dar beneficiile unei astfel de transformări sunt semnificative, cu condiția să se producă la momentul potrivit, când economia țării va fi suficient de puternică.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele