04 oct. 2021 | 12:01

Se schimbă banii? Ce trebuie să știe și românii despre viitorul banilor

ACTUALITATE
Se schimbă banii? Ce trebuie să știe și românii despre viitorul banilor

Băncile centrale fac eforturi disperate pentru a ține pasul cu piața financiară dezvoltată în paralel, de criptomonede. Astfel, au schițat un potențial manual de operare pentru numerar digital.

Cele mai puternice bănci ale lumii sunt îngrijorate de evoluția de care se bucură piața cripto în acest moment. Instituțiile financiare oficiale se tem de faptul că piața monedelor digitale ar putea-o destabiliza pe cea clasică. Prin urmare, factorii de decizie politică de la Beijing la Washington explorează varianta monedelor digitale emise de bănci centrale, cunoscute sub numele de CBDC.

Băncilor li se forțează mâna să schimbe sistemul

Deși pot trece ani buni până băncile vor emite euro sau dolarul digital, munca băncilor centrale crește pe măsură ce consumatorii renunță din ce în ce mai mult la monede și bancnote în favoarea plăților digitale pe carduri de debit sau de credit și telefoane mobile.

Practic, noua tendință adoptată de consumatorii de rând forțează mâna bancherilor pentru a schimba sistemul financiar.

Tehnologia ar trebui să fie utilizabilă cu sistemele de plăți interne existente, cu strategii de adoptare adaptate condițiilor economice la fața locului, au declarat băncile centrale, care lucrează alături de Banca pentru decontări internaționale.

Sistemul financiar existent trebuie să aibă timp să se adapteze la introducerea CBDC, mai atrag atenția cei mai puternici bancheri ai lumii.

Spre deosebire de criptomonede precum bitcoin care sunt de obicei conduse de actori privați, CBDC-urile ar fi echivalente cu numerarul, emis și susținut de băncile centrale. Ele diferă de banii electronici folosiți zilnic în miliarde de tranzacții, care sunt în majoritate direcționați prin intermediul băncilor comerciale.

Practic, ar fi niște monede digitale recunoscute de stat, cu stabilitatea monetară de care se bucură și bancnotele, ceea ce le face foarte diferite de criptomonedele clasice, a căror volatilitate e extrem de bine cunoscută.

Cel mai avansat proiect în acest sens este cel al Băncii Populare Chineze. Asiaticii au avansat deja enorm în strategia lor de a dezvolta yuan-ul digital, acesta fiind deja în testare la numeroși cetățeni.