04 aug. 2021 | 17:05

Campania de vaccinare, sabotată de hackeri: totul a plecat de la un laptop

ACTUALITATE
Campania de vaccinare, sabotată de hackeri: totul a plecat de la un laptop

Campania de vaccinare dintr-o regiune a Italiei a fost sabotată de către hackeri. Atacul inițiat a fost de tipul ransomware, iar acum procurorii cercetează dacă a fost cerută o răscumpărare.

Site-ul web al Regiunii Lazio (Regione.lazio.it) a fost lovit de un atac de tip ransomware și nu poate fi accesat, precum și cel pentru rezervarea vaccinurilor (bookingavaccino-covid.regione.lazio.it). Totul a plecat de la laptopul unui angajat care lucra de-acasă.

„În această fază există o suspendare a rezervărilor, deoarece există imposibilitatea accesului la sistem și o încetinire a procedurilor operaționale de administrare, deoarece acestea vor trebui efectuate manual”, a declarat pentru Agi consilierul pentru Sănătate din Lazio, Alessio D.

Pe pagina oficială de Twitter, a fost anunțat atacul cibernetic care a avut loc în cadrul site-ului: „Un atac puternic al hackerilor este în desfășurare asupra CED regional. Toate sistemele sunt dezactivate, inclusiv toate cele ale portalului Salute Lazio și ale rețelei de vaccinare. Toate operațiunile de apărare și verificare sunt în desfășurare pentru a evita posibilitatea ineficiențelor. Operațiunile aferente vaccinărilor pot fi întârziate. Ne cerem scuze pentru neplăcerile independente de voința noastră.”, a fost mesajul transmis de Unitatea de Criză Covid 19 din Regiunea Lazio.

Președintele regiunii Lazio, Nicola Zingaretii a postat la rândul său pe pagina sa de Facebook faptul că ”încă din seara asta a fost în curs un atac foarte intens al hackerilor, împotriva sistemelor informatice LazioCrea care gestionează rezervările de vaccinuri. Ne cerem scuze cetățenilor pentru ineficiențele inevitabile. Am raportat atacul autorităților și le mulțumesc tuturor angajaților”.

„Încă din seara asta a fost în curs un atac foarte intens al hackerilor împotriva sistemelor informatice LazioCrea care gestionează rezervările de vaccinuri. Un fapt foarte grav, blochează un serviciu fundamental. Ne cerem scuze cetățenilor pentru ineficiențele inevitabile. Am raportat atacul autorităților și le mulțumesc tuturor angajaților că din această seară sunt la lucru pentru a apăra centralul și pentru a reveni la normal ”scrie, pe profilul său de Facebook, președintele Regiunii Lazio, Nicola Zingaretti.

Campania de vaccinare a fost luată cu asalt de hackeri

Consilierul regional pentru sănătate din Lazio, Alesssio D’Amato a declarat pentru AGI că ”se desfășoară toate procedurile de verificare în curs. Toate cele mai înalte autorități competente au fost alertate, începând cu prefectul Romei”.

„Atacul afectează întregul Ced regional, inima sistemului informațional al regiunii. Există, de asemenea, portalul de sănătate Lazio care gestionează toate rezervările și înregistrările și ulterior certificarea. Sistemele de securitate au funcționat și au fost imediat alertate în conformitate cu protocoalele operaționale, iar poliția investighează. Sistemul este verificat și poate fi reluat atunci când este pe deplin sigur că totul funcționează și că atacul a fost eradicat pentru a evita complicații și transferuri de date anormale „, conchide el.

Poliția locală, coordonată de procuratura din Roma, a început cercetările în legătură cu atacul. Deschiderea dosarului va fi formalizată în următoarele câteva ore. Procurorii ar putea proceda pentru acces neautorizat la sistemul informatic. Obiectivul anchetatorilor este de a înțelege „matricea” atacului și dacă a existat vreo cerere de răscumpărare.