01 iun. 2021 | 12:35

Camerele “deștepte” care duc supravegherea pe tărâmuri terifiante: știu cum te simți

ACTUALITATE
Camerele “deștepte” care duc supravegherea pe tărâmuri terifiante: știu cum te simți

Sistemele digitale de supraveghere video nu pot identifica doar cine este o anumită persoană. Camerele “deștepte” pot afla cum se simte cineva și ce fel de personalitate are. Pot spune chiar cum s-ar putea comporta în viitor. Și cheia acestor informații despre o persoană este doar mișcarea capului, oricât de bizar ar suna.

Aceasta este afirmația făcută de compania din spatele sistemului VibraImage de inteligență artificială (AI). Termenul „AI” este utilizat aici într-un sens larg, pentru a se referi la sistemele digitale care utilizează algoritmi și instrumente precum biometrie automată și viziune computerizată. Poate că nu ai auzit niciodată de asta, dar instrumentele digitale bazate pe VibraImage sunt utilizate într-o gamă largă de aplicații în Rusia, China, Japonia și Coreea de Sud.

Precum se arată în cercetările recente publicate în Science, Technology and Society, există foarte puține dovezi empirice fiabile că VibraImage și sisteme ca acesta sunt, de fapt, eficiente în ceea ce pretind că fac.

Printre altele, aceste aplicații includ identificarea persoanelor „suspecte” printre mulțimile de oameni. Ele sunt, de asemenea, utilizate pentru a nota stările mentale și emoționale ale angajaților. Utilizatorii VibraImage includ forțele de poliție, industria nucleară și securitatea aeroporturilor. Tehnologia a fost deja implementată la două Jocuri Olimpice, la Cupa Mondială FIFA și la Summit-ul G7.

Camerele “deștepte” își dau seama cum te simți

În Japonia, clienții acestor sisteme includ unul dintre principalii furnizori de recunoaștere facială din lume (NEC), una dintre cele mai mari companii de servicii de securitate (ALSOK), precum și Fujitsu și Toshiba. În Coreea de Sud este dezvoltat ca un sistem de detectare a minciunilor, pentru a fi utilizat în interogatoriile poliției. În China, a fost deja certificat oficial pentru utilizarea poliției pentru identificarea persoanelor suspecte la aeroporturi și în punctele de trecere a frontierei.

În toată Asia de Est și nu numai, securitatea algoritmică, supravegherea, poliția predictivă și infrastructura orașelor inteligente devin obișnuite. VibraImage face parte din această infrastructură emergentă. Ca și alte sisteme algoritmice de detectare a emoțiilor dezvoltate și implementate la nivel global, promite să ducă supravegherea video la un nou nivel. Conform lucrării menționate mai sus, sistemul pretinde că face acest lucru prin generarea de informații despre subiecți și trăirile interioare pe care nici măcar ei nu le știu despre ei înșiși.

Vibraimage a fost dezvoltat de biometristul rus Viktor Minkin, prin intermediul companiei sale ELSYS Corp din 2001. Alte sisteme de detectare a emoțiilor încearcă să calculeze stările emoționale ale oamenilor prin analiza expresiilor lor faciale. VibraImage analizează imagini video ale micilor mișcări involuntare sau „vibrații” ale capului unei persoane, care sunt cauzate de mușchi și sistemul circulator. Analiza expresiilor faciale pentru identificarea emoțiilor a fost criticată tot mai mult în ultimii ani. Ar putea oferi VibraImage o abordare mai precisă?

Cât de legal este acest proces de supraveghere al camerelor?

Minkin propune două teorii care susțin aparent ideea că aceste mișcări sunt legate de stări emoționale. Prima este existența unui „reflex vestibulo-emoțional” bazat pe ideea că sistemul corpului responsabil pentru echilibru și orientare spațială este legat de stările psihologice și emoționale. A doua este un „model termodinamic al emoțiilor”, care trasează o legătură directă între stările emoțional-mentale specifice și cantitatea de energie consumată de mușchi. Mai mult, Minkin susține că această energie poate fi măsurată prin mici vibrații ale capului.

Conform acestor teorii, mișcarea involuntară a feței și a capului este emoție, intenție și personalitate făcute vizibile. În plus față de identificarea persoanelor suspectate, susținătorii VibraImage cred că aceste date pot fi folosite pentru a determina tipul de personalitate, identificarea adolescenților mai susceptibili de a comite infracțiuni sau clasificarea tipurilor de informații pe baza naționalității și etniei.

Minkin spune că VibraImage nu este o tehnologie AI, ci „se bazează pe principii de fizică și cibernetică și fiziologie inteligibile și ecuații transparente pentru calculele emoțiilor”. Poate folosi procesarea AI în detectarea comportamentului sau recunoașterea emoțiilor atunci când au „necesitate tehnică pentru aceasta”.

Proiectul de reglementări AI anunțat recent de Comisia Europeană clasifică utilizarea sistemelor de recunoaștere a emoțiilor de către forțele de ordine drept „cu risc ridicat” și supuse unui nivel mai înalt de control al guvernelor. Acesta este un început important. Alte țări ar trebui să urmeze acum acest exemplu pentru a se asigura că posibilele prejudicii cauzate de aceste sisteme cu risc ridicat sunt reduse la minimum.