Camera viitorului tău telefon va fi extraordinară și totul datorită acestei componente

Camera viitorului tău telefon va fi extraordinară și totul datorită acestei componente

Ca să treacă de limitările fizice ale camerelor foto, producătorii de telefoane au apelat la inteligență artificială și procesoare dedicate. Acum vorbim și de o schimbare importantă pentru hardware.

În prezent, camerele foto sunt împărțite astfel: telefoane, compacte premium și profesionale. Cele din urmă au avantajul senzorului mai mare, iar cele dintâi au avantajul algoritmilor. De la compactele premium Sony preia cea mai importantă componentă și-o aduce pe telefoane: senzorul de 1 inci.

Dimensiunea senzorului aduce cu sine o capacitate mai bună de-a face poze bune în condiții cu prea puțină lumină. Iar Sony pregătește pentru telefoane senzorul IMX800 de 1 inci. Spre comparație, Samsung are unul de 1/1,3 inci deja folosit pe telefoanele sale. Tot Samsung lucrează

Încă nu e cert despre ce rezoluție vorbim pentru senzorul Sony. Totuși, e un demers important pentru această industrie. Senzorul ar debuta pe seria Huawei P50, iar rezoluția ar fi de 50 megapixeli. Independent de senzor, Huawei s-a remarcat până acum cu un algoritm foarte bun pentru procesarea imaginilor. Până acum, compania a folosit senzori de 1/1,28 inci.

Celelalte caracteristici care pot face noile camere remarcabile

Independent de dimensiune, care sună excelent pe hârtie și e aceeași dimensiune din camerele Sony RX100, contează și capacitatea de autofocalizare, și performanța algoritmului de procesare a imaginii.

E de așteptat ca, odată cu acest senzor și cu noua serie, Huawei să facă trecerea către filmare 8K. Totodată, Apple, altă companie care ia senzori de la Sony, încă folosește modele cu dimensiune mai mică și de 12 megapixeli. Deși e puțin probabil ca Apple să treacă în 2021 la noul senzor, e posibil să-l vedem în 2022 sau 2023.

În cazul numărului de megapixeli, senzorul va folosi tehnologia de combinare a mai multor pixeli într-unul singur. Astfel, rezoluția finală a imaginii ar fi între 10 și 20 megapixeli. Tehnica e deja folosită cu succes de Samsung, Huawei și alți producători. Samsung oferă, chiar și pe senzorul de 108 megapixeli, opțiunea de-a face poze la rezoluție completă.

Citește și:
Etichete: