Camera portabilă inovatoare care poate ajuta la descoperirea cancerului în timp record

Camera portabilă inovatoare care poate ajuta la descoperirea cancerului în timp record

Oamenii de știință au proiectat un dispozitiv portabil de imagistică 3D care va îmbunătăți tratamentul și diagnosticul de cancer.

Instrumentele de imagine gamma portabile actuale sunt mici și ușor de utilizat, dar sunt limitate la furnizarea de informații 2D, oferind medicilor și chirurgilor doar o parte din imaginea de ansamblu. Sistemele mult mai mari sunt capabile să ofere imagini tridimensionale. Cu toate acestea, sunt voluminoase și complexe, ocupând adesea camere întregi.

Acum, cercetătorii de la Universitatea Loughborough au publicat o lucrare care arată că este posibil să se combine cele mai bune aspecte ale ambelor dispozitive.

Autorul principal, Dr. Sarah Bugby de la Școala de Științe, dezvoltă Camera Hibridă Gamma (HGC) – un dispozitiv de dimensiunile unui uscător de păr care poate fi transportat cu ușurință oriunde este nevoie.

HGC 2D original a fost creat acum aproximativ cinci ani la universitățile Leicester și Nottingham, unde Dr. Bugby s-a alăturat proiectului înainte de a aduce camera la Loughborough pentru a continua lucrarea.

Tratamentul de cancer ar putea fi îmbunătățit prin această tehnică

Funcționează luând două imagini din unghiuri ușor diferite și calculând poziția exactă a ceea ce observă, exact în același mod în care astronomii măsoară distanțele mari față de stele.

Dr. Bugby a spus: „Am arătat că este posibil să se efectueze imagini gamma stereoscopice portabile, care vor oferi informații 3D, mai degrabă decât 2D. Prin combinarea imaginii gamma și a celei optice, aceste informații 3D îi vor spune utilizatorului unde și cât de adâncă este o sursă de radioactivitate în interiorul unui anumit material”.

Acest lucru are aplicații în chirurgia radioghidată – în cazul în care un chirurg caută o sursă de radioactivitate în organism, de exemplu în timpul tratamentului și diagnosticului cancerului – și poate găsi, de asemenea, utilizare în alte domenii din industria nucleară.

Camera funcționează utilizând un orificiu în centrul dispozitivului care permite realizarea unei imagini a sursei de radiație gamma. Făcând acest lucru de două ori din două poziții ușor diferite, camera poate triangula distanța exactă de sursă, oferind o citire 3D precisă.

Datorită dimensiunii compacte a tehnologiei de generare a imaginii gamma, acest lucru ar putea fi realizat cu un sistem portabil, prin această tehnologie.

Citește și: