09 ian. 2021 | 10:31

Câinele robot care se „dresează” singur: care e secretul creatorilor pentru această reușită

ACTUALITATE
Câinele robot care se

Roboții, sub o formă sau alta, vor deveni parte din viețile noastre. Iar astfel de câini-robot vor juca un rol crucial, după cum am văzut deja prin câteva implementări. Cel mai nou proiect e un câine robot care e capabil să învețe din experiențe precedente.

În mai 2020 am văzut cum autoritățile din Singapore au dat drumul „câinilor” pe străzi și, mai ales, în parcuri. Scopul proiectului a fost să informeze persoanele că trebuie să păstreze distanța și să se protejeze cât încă e pericol de contractare a virusului.

Robotul Spot folosit în Singapore, și dezvoltat de Boston Dynamics, face parte dintr-un program pilot desfășurat în parcul Bishan-Ang Mo Kio. Deocamdată, a fost folosit doar ca să transmită un mesaj prin difuzoarele cu care este echipat. Pe termen lung, e posibil să capete și alte aptitudini.

De cealaltă parte, Jueying e un câine robot care învaţă de unul singur lucruri care i-ar fi utile cândva. Acesta a fost dezvoltat de o echipă formată din specialiști de la Universitatea Zhejian din China și de la Universitatea din Edinburgh.

Jueying cainele robot

Scopul a fost ca, prin algoritmi de inteligență artificială și rețele neurale, să forțeze robotul să învețe pe propria „piele” cum să se descurce în anumite situații. De exemplu, câinele-robot e capabil să se ridice de la pământ când este împins. Mai mult, după ce a păţit-o o dată, ştie să evite să fie dat peste cap a doua oară.

Zhibin Li, specialist în robotică la Universitatea din Edinburgh, susține că scopul e ca astfel de roboți să fie capabili să îndeplinească foarte bine o anumită sarcină. „Dacă vrei să trimiți un robot în lumea liberă ca să îndeplinească anumite sarcini și misiuni, trebuie să aibă anumite aptitudini, nu?”, a spus acesta, citat de Wired.

„Educația” robotului a început, propriu-zis, de la scenarii simulate digital. Odată trecut prin mii sau milioane de scenarii, robotul „învață” ce să facă și se poate adapta rapid situațiilor. Iar ținta a fost ca algoritmii să „lucreze” împreună ca produsul final, robotul, să nu fie dependent de un anumit set de reguli. Practic, cam cum învață natural animalele sau oamenii pe baza experiențelor precedente.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele