Brandul Dedeman, folosit pentru fraudarea românilor: avertismentul experților în legătură cu noua înșelătorie

Brandul Dedeman, folosit pentru fraudarea românilor: avertismentul experților în legătură cu noua înșelătorie

Tot mai multe branduri românești sunt folosite de hackeri în scopul fraudării cetățenilor, iar Dedeman este noua victimă. În contextul în care petrecem din ce în ce mai mult timp pe internet, este foarte important să fii mai precaut ca niciodată.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un nou avertisment important la adresa românilor, în legătură cu o tentativă de fraudare ce folosește identitate vizuală a Dedeman. Anunțul a fost făcut printr-o postare pe Facebook și este foarte important, în contextul Black Friday. Nu de alta, dar în ultimele zile s-au îndesit înșelătoriile de pe internet.

Dedeman, subiect de fraudă online

„De obicei, în fiecare an, în perioada reducerilor de #BlackFriday şi a sărbătorilor de iarnă, atacatorii îşi intensifică tentativele de fraudare a utilizatorilor, profitând de viteza cu care facem acţiuni în mediul online (…) Metodele prin care ei încearcă să extragă de la potenţialele victime date personale, financiare sau de autentificare implică de obicei tactici de inginerie socială, folosite în contextul unor mesaje promoţionale false, create special de atacatori.

Acestea arată similar cu cele legitime şi sunt de regulă găzduite pe site-uri compromise sau unele nou create. În cazul prezentat în imagine, atacatorii copiază identitatea de brand Dedeman pentru a convinge potenţialele victime că este vorba despre o iniţiativă legitimă, însă dacă suntem atenţi la adresa de pe care soseşte acel mail, putem observa cu uşurinţă că este una neoficială şi fără nicio legătură cu compania, de pe un domeniu .surf”, precizează experţii în securitate cibernetică din cadrul DNSC.

Ca aproape de fiecare dată, textul înșelător este tradus automat și include greșeli gramaticale evidente. În consecință, cunoștințele de limba română s-ar putea să fie cel mai bun instrument pentru a preveni un eventual dezastru. „Înainte de a face click, analizaţi cu atenţie link-urile provenite din surse cunoscute sau cele din mesaje suspecte venite de la contactele dumneavoastră, în care vi se cere să faceţi o acţiune fără prea multe explicaţii suplimentare. Verificaţi cu expeditorul trimiterea mesajului respectiv, atunci când nu sunteţi siguri!”, recomandă DNSC.

Citește și: