Black Friday la români, sursă importantă de fraudă: de unde să nu cumperi, conform experților

Black Friday la români, sursă importantă de fraudă: de unde să nu cumperi, conform experților

Deschizi calculatorul sau deblochezi telefonul de Black Friday 2021 și te aștepți să faci economie, să dai bani mai puțin pe produse care, în mod obișnuit, sunt semnificativ mai scumpe. Din păcate, experții în securitate cibernetică de la DNSC atrag atenția asupra faptului că realitatea este un pic mai complexă decât atât.

Dacă unele oferte sună prea bine ca să fie adevărate, probabil că nu sunt. Deși este plin internetul de site-uri care se laudă cu reduceri importante de Black Friday, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Din acest motiv, DNSC (Directoratul Național de Securitate Cibernetică) a emis un avertisment important la adresa românilor.

Black Friday 2021, ce trebuie să știi

„Am intrat în perioada #BlackFriday, atunci când majoritatea magazinelor fizice şi online practică reduceri şi promoţii pentru anumite produse. În aceste zile, tindem să devenim neatenţi, atunci când activăm în mediul online, hipnotizaţi de posibilitatea unui chilipir şi speriaţi că stocurile s-ar putea consuma cu rapiditate.

Astfel, ajungem să nu ne păstrăm vigilenţa cu privire la securitatea site-urilor pe care urmează să facem cumpărături sau originea reală a produselor pe care urmează să le achiziţionăm. Echipa DNSC atrage atenţia în cazul cumpărăturilor online făcute pe site-uri găzduite în afara ţării. Verificaţi mereu reputaţia site-ului şi recenziile produsului, înainte de a cumpăra. Faceţi acest lucru chiar şi pe platforme de tip marketplace extrem de populare, precum Ebay, Amazon, Wish, AliExpress etc.”, menţionează Directoratul, pe propria pagină de Facebook,

Cu alte cuvinte, ar fi bine să priviți cu un scepticism deosebit reducerile pe care le vedeți pe o multitudine de site-uri. Țepele de Black Friday 2021 se dau în foarte multe feluri, de la produse contrafăcute, până la tentative de a-ți lua banii fără să-ți mai livreze produsele. Specialiştii avertizează şi asupra faptului că, atunci când achiziţionăm un produs electronic confrafăcut, riscăm să stricăm şi alte dispozitive la care ajungem să îl conectăm.