Bitcoin, moneda viitorului sau bulă speculativă? Avertisment pe fondul creșterii spectaculoase a monedei virtuale

Bitcoin, moneda viitorului sau bulă speculativă? Avertisment pe fondul creșterii spectaculoase a monedei virtuale

Bitcoin a crescut vertiginos în ultimele zile. Și mulți se întreabă dacă nu cumva e vorba de o bulă speculativă.

Bitcoin a crescut accelerat și a reușit să ajungă la o valoare cu 300% mai mare decât anul trecut. Unii investitori cred că e moneda viitorului, alții, însă, vorbesc de o bulă speculativă. Un mesaj în acest sens a venit și de la reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară din Marea Britanie.

Autoritatea este conștientă că unele companii oferă investiții în criptomonede sau active ce au la bază monede virtuale ce promit câștiguri mari. Însă, dacă consumatorii investesc în acest timp de produse, ei trebuie să fie pregătiți să piardă toți banii, arată instituția.

E Bitcoin o bulă speculativă?

Astfel de mesaje au început să vină după ce Bitcoin a crescut accelerat. Volatilitatea e destul de mare în piață. Luni, spre exemplu, Bitcoin și alte monede virtuale au scăzut luni, ceea ce a șters aproximativ 200 de miliarde de dolari din valoarea totală a criptomonedelor. Bitcoin, de exemplu, a căzut de la 42.000 de dolari – maximul atins weekendul trecut la 34.000 de dolari.

Mulți specialiști vorbesc despre ”mama tuturor bulelor” atunci când se referă la Bitcoin și la piața criptomonedelor. Doar că nu poți afla dacă este o bulă sau nu decât atunci când ea se sparge.  Autoritatea de reglementare este în mod clar îngrijorată de faptul că riscurile inerente criptomonedelor sunt agravate de înșelătorii și de firme nereglementate care vizează oamenii de rând cu materiale de marketing care evidențiază doar avantajele investiției în criptomonede, dar nu și riscurile, arată un analist financiar al AJ Bell.

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Marea Britanie a introdus reguli mai stricte în domeniul criptomonedelor și a interzis vânzarea către micii investitori de instrumente derivate ce au la bază croptomonede. Totodată, autoritatea, care a introdus și un registru pentru companiile ce utilizează astfel de active, a avertizat că firmele care operează fără a se înregistra comit o înfracțiune.

Citește și: