Bateriile nu vor mai fi la fel: descoperirea care ar putea reduce radical deșeurile electronice

Bateriile nu vor mai fi la fel: descoperirea care ar putea reduce radical deșeurile electronice

Cercetătorii au dezvăluit un sistem avansat care permite dispozitivelor electronice să funcționeze la infinit fără baterii.

Inginerii de calculatoare de la Universitatea Northwestern și Universitatea de Tehnologie Delft au dezvoltat tehnologia BFree Energy Harvesting pentru a permite dispozitivelor autoalimentate care pot fi acționate continuu cu doar intrare de energie intermitentă.

Anul trecut, aceeași echipă a prezentat primul Game Boy din lume, fără baterii, care este alimentat cu energie care se obține atunci când utilizatorul apasă butoanele.

Inginerii speră că sistemul inovator BFree va contribui la reducerea cantității uriașe de baterii goale care ajung în depozitele de deșeuri din întreaga lume ca deșeuri electronice.

De asemenea, noa tehnologie le va permite pasionaților și celor din industrie să-și facă propriile dispozitive electronice auto-alimentate.

Un viitor fără baterii

„În acest moment este practic imposibil pentru pasionați să dezvolte dispozitive cu hardware auto-alimentat, așa că am vrut să deschidem platforma noastră”, a declarat Josiah Hester, profesor asistent de inginerie electrică și informatică la Universitatea Northwestern care a condus cercetarea.

„Producătorii se întreabă cum pot prelungi durata de viață a bateriei dispozitivelor lor. Aceștia pun întrebarea greșită. Vrem să abandoneze bateriile și, în schimb, să se gândească la modalități mai durabile de a genera energie”.

Pentru a funcționa permanent numai cu energie intermitentă, ca atunci când soarele dispare în spatele unui nor și panoul solar al dispozitivului nu mai este alimentat, sistemul BFree întrerupe pur și simplu calculele în curs, fără a pierde memoria sau o listă lungă de procese. Tehnologia face parte dintr-o nouă tendință numită „computere omniprezentă”. Aceasta propune transformarea calculatoarelor în dispozitive care sunt disponibile oricând, oriunde, prin gadgeturi inteligente și Internetul obiectelor, IoT.

„Mulți oameni prezic că vom avea un trilion de dispozitive în acest IoT”, a spus dr. Hester. „Asta înseamnă că un trilion de baterii moarte sau 100 de milioane de oameni care înlocuiesc o baterie moartă la fiecare câteva minute. Acesta este un preț ecologic teribil de plătit”.

„În schimb, ceea ce facem noi este să împuternicim oamenii.”

Citește și: