Banca Revolut funcționează fără autorizație BNR. Ce înseamnă asta pentru banii tăi

Banca Revolut funcționează fără autorizație BNR. Ce înseamnă asta pentru banii tăi

Revolut a lansat și în România componenta de bancă clasică pentru serviciul său de fintech. Revolut Bank oferă câteva beneficii, dar doar în anumite condiții. Iar BNR susține că nu i-a acordat autorizație de funcționare.

În noiembrie 2020, când Revolut a anunțat IBAN în lei oferit prin Libra Internet Bank a dezvăluit și că are 1,25 milioane de utilizatori. Acum, în 2021, a anunțat lansarea Revolut Bank. Și are două utilități pentru tine: garantarea depozitelor și posibilitatea de-a lua credite.

Cristian Bichi, consilierul Guvernatorului BNR, susține însă că Revolut Bank n-are autorizație din partea BNR. Totuși, poate funcționa chiar și așa.

În cazul acestei companii, are o licență bancară, dar oferită de Lituania. Principala diferență între o bancă specializată și una cu autorizație deplină este aceea că prima entitate nu poate oferi servicii de investiții.

Bichi susține că Banca Lituaniei, în calitate de autoritate de supaveghere competentă, a notificat BNR pentru prestarea de servicii în mod direct pe teritoriul României de către Revolut Bank pe 4 martie 2020. Sub această informare sunt prevăzute două activități: atragere de depozite și alte fonduri rambursabile.

Cât de sigure sunt depozitele tale prin Revolut Bank?

Marele avantaj al Revolut Bank e că îți garantează depozitele de până la 100.000 de euro. Adică ce fac și restul băncilor, dar acum ai asta și într-un produs fintech.

„[…] fiecare stat membru al UE trebuie să se asigure că pe teritoriul său funcționează o schemă de garantare a depozitelor bancare recunoscută oficial. […] aproape toate depozitele constituite la Revolut Bank UAB sunt garantate de către schema de protecție a depozitelor din Lituania, cu respectarea reglementărilor europene și naționale aplicabile, dintre care amintim limita de acoperire (garantare) de 100.000 de euro pe persoană.”
Cristian Bichi

Cât despre implicarea BNR, a detaliat Bichi pentru HotNews, o autorizație din partea Băncii Naționale este necesară pentru furnizarea de servicii bancare pe teritoriul țării noastre pentru instituțiile de credit cu sediul în România și pentru sucursalele băncilor din țări din afara UE/SEE.

Totuși, instituțiile de credit din UE/SEE pot accesa piața bancară din România nu numai prin înființarea de filiale, persoane juridice române, ci și prin utilizarea autorizației bancare unice (pașaport european) acordate de o autoritate competentă dintr-un stat membru UE/SEE sau de către BCE.

Astfel, anunțul companiei trebuie înțeles drept începerea prestării serviciilor bancare notificate autorității competente din România pe baza autorizației sale oferite de BCE și nu ca o acordare de autorizație bancară din partea BNR.

În următoarele luni, posibil în vară, Revolut Bank va anunța și cum poți contracta credite sau carduri de credit prin acest serviciu. Deocamdată, nu a făcut niciun anunț în acest sens. La cardul de credit, pe Lituania, limita e de 6.000 de euro (în condițiile în care te încadrezi), iar la credit, tot pe Lituania, limita e la 15.000 de euro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: