Au fost create glande lacrimale artificiale. Acum, cercetătorii încearcă să le facă să „plângă” în laborator

Au fost create glande lacrimale artificiale. Acum, cercetătorii încearcă să le facă să

Majoritatea organelor din corpul uman adult sunt capabile de regenerare, ceea ce înseamnă că își reînnoiesc celulele pentru a menține țesutul sănătos și funcțional. Această capacitate este activată de celulele stem adulte, care sunt prezente în majoritatea organelor și se divid pentru a crea noi celule care să le înlocuiască pe cele mai vechi, deteriorate. Iată cum au fost create glande lacrimale artificiale și la ce ajută.

Se pare că aceste celule stem pot fi izolate și crescute în laborator. Când facem acest lucru, celulele stem formează mici replici ale organelor din care au fost extrase, pe care le numim „organoizi”.

Astfel, cercetătorii au produs o organoidă a glandei lacrimale umane, pe care au reușit să o facă să lacrimeze. Acest proces s-a realizat supunând organoidul adrenalinei, care este eliberată la oameni atunci când sunt supuși durerii. Studiind lacrimile organoide, oamenii de știință ar putea fi capabili să ajute la dezvoltarea tratamentelor pentru bolile ochilor, inclusiv prin transplantarea acestor glande artificiale la pacienți umani.

La ce ajută aceste glande lacrimale artificiale

Majoritatea organelor au fost realizate sub formă organoidă, utilizate pentru a studia fiziologia și bolile asociate țesutului respectiv. Mai recent, organele artificiale au fost folosite pentru a studia și modul în care SARS-CoV-2 afectează diferite organe, constatând că SARS-CoV-2 ar putea infecta intestinul uman, explicând de ce unii pacienți cu COVID-19 au prezentat diaree sau dureri abdominale.

Întrucât din ce în ce mai multe organe au fost create în laborator, cercetătorii au căutat un organ care nu fusese încă luat în considerare: glanda lacrimală. Glanda lacrimală este, de fapt, un organ foarte important: produce lacrimi care lubrifiază ochiul și îl protejează de infecții.

Când glanda lacrimală nu funcționează corect, oamenii suferă de mâncărime și durere, o boală cunoscută sub numele de „ochi uscat”. Acest lucru apare la cel puțin 5% din populația adultă din întreaga lume. Până în prezent, studiile despre această boală erau împiedicate de lipsa unui model bun de glandă lacrimală umană. Astfel, s-a creat gland lacrimală artificială.

Ce se poate face acum cu acestea? În primul rând, oamenii de știință le pot folosi pentru a studia modul în care funcționează glanda lacrimală: cum produce lacrimi, ce fel de lacrimi poate produce și ce se întâmplă când glanda lacrimală nu mai produce lacrimi.

În prezent, persoanele cu boli de ochi trebuie să aplice în mod constant picături oftalmice pentru a lubrifia suprafața oculară. Cu glandele lacrimale artificiale, oamenii de știință pot analiza acum medicamente mai bune și mai eficiente, care ar putea ajuta la tratarea bolilor ochilor. Ar putea fi eventual transplantate la pacienții care au nevoie.