Atacurile hackerilor, mai numeroase în 2021: care sunt cele mai afectate companii

Atacurile hackerilor, mai numeroase în 2021: care sunt cele mai afectate companii

Hackerii atacă mai mult companiile anul acesta, una dintre cause fiind și digitalizarea a mai multe domenii, odată cu pandemia. Iată cum arată noua abordare a hackerilor.

Hackerii compromit reţelele companiilor de trei ori mai repede în 2021 faţă de 2020. Ei au reușit să reducă timpul la doar o oră şi 32 de minute de la momentul iniţial al compromiterii reţelei până la identificarea altor sisteme de interes din infrastructura victimei, conform raportului anual al companiei de securitate informatică CrowdStrike.

Atacurile hackerilor, motivate financiar

Prin comparaţie, în 2020, hackerilor le lua patru ore şi 37 de minute pentru a compromite sistemele companiilor, scrie Agerpres.

„Unul dintre motivele pentru care timpul de compromitere a reţelei unei companii a scăzut de trei ori este dat şi de apariţia brokerilor de acces care au ca scop compromiterea iniţială a reţelelor şi apoi facilitarea accesului către operatorii de ransomware. Această diversificare şi specializare a operaţiunilor de criminalitate informatică a atras după sine şi o colaborare mai intensă între aceste grupări motivate financiar. Practic, brokerii de acces compromit reţelele, apoi vând accesul către operatorii de ransomware, iar dacă victima plăteşte, suma este împărţită între cele două grupări de criminalitate informatică”, a declarat Liviu Arsene, director cercetare ameninţări informatice în cadrul CrowdStrike, citat de Agerpres.

Analiştii de securitate de la CrowdStrike au identificat că 75% din tentativele de intruziune interactivă sunt motivate financiar. Ponderea este data, în mare parte, de ameninţările de tip ransomware ce vizează în mod direct companiile.

Analiştii de securitate ai CrowdStrike au blocat peste 65.000 de potenţiale intruziuni informatice, în ultimul an. Acest lucru înseamnă, în medie, aproape un potenţial incident de securitate la fiecare opt minute.

Ca referință, numărul atacurilor informatice a crescut cu aproximativ 60% comparativ cu 2020.

Numărul atacurilor informatice ce a vizat direct industrii, precum telecomunicaţii şi retail, s-a dublat în ultimul an, conform aceluiaşi raport.

Citește și: