Cum s-ar putea implica Apple în conflictul dintre Israel și Fâșia Gaza: scrisoarea semnată de 1.000 de angajați

Cum s-ar putea implica Apple în conflictul dintre Israel și Fâșia Gaza: scrisoarea semnată de 1.000 de angajați

Apple ia foarte rar sau chiar deloc poziție în chestiunile sensibile de la nivel global. Când vine vorba de conflictul din Fâșia Gaza, însă, i se cere mai mult.

Mai mulți angajați Apple cer companiei conduse de Tim Cook să-și arate public sprijinul pentru palestinienii care suferă de pe urma conflictului din Fâșia Gaza. E vorba de o scrisoare internă, care ar fi semnată de aproape 1.000 de salariați, în care i se cere companiei să sprijine comunitatea de acolo.

Lui Tim Cook i se cere să condamne violențele la adresa comunității palestiniene, arată The Verge.

Important de precizat că scrisoarea e demersul unei asociații musulmane a angajaților Apple, un grup neoficial. Gigantul din Cupertino n-a reacționat până la acest moment.

Cum s-ar putea implica Apple în tensiunile dintre Israel și militanții din Fâșia Gaza

Semnatarii îi cer lui Tim Cook să recunoască în mod public faptul că milioane de palestinieni suferă din cauza ocupației ilegale.

Demersul vine după 11 zile în care Israelul a bombardat zone din Fâșia Gaza pentru a-i descuraja pe militanții de acolo. Focul a încetat în urma unui armistițiu, în noaptea de joi spre vineri. Chiar și așa, în bombardamente au murit cel puțin 230 de palestinieni, dintre care 65 de copii, și 12 israelieni, între care doi copii.

Semnatarii scrisorii către conducerea Apple susțin că au luat decizia de a interveni pentru că au văzut că Apple n-a făcut nimic să condamne aceste atrocități.

„Suntem frustrați și dezamăgiți pentru că, încă o dată, mulți dintre cei aflați în poziții de putere și influență fie aleg să tacă, fie vin cu declarații neutre cu privire la situația palestiniană, declarații care sunt ineficiente'”, au scris aceștia.

Nu e pentru prima dată când angajații se mobilizează pentru o cauză pe care, spun ei, compania o consideră prea puțin importantă pentru a o lua în seamă. Recent, angajații au mai trimis o scrisoare și pentru a sesiza cazul lui Antonio García Martínez, care a fost concediat din cauza unor declarații misogine făcute în cartea sa.

El ar fi spus, între altele, că femeile sunt  „soft and weak” și „generally full of shit” (moi și slabe și, în general, pline de…. prostii). El fusese recent angajat la compania condusă de Tim Cook, dar a fost dat afară după ce pe internet s-au viralizat aceste citate.

Citește și: