29 aug. 2021 | 15:25

Apple îți face viața mai ușoară: ce se întâmplă cu aplicațiile din AppStore

ACTUALITATE
Apple îți face viața mai ușoară: ce se întâmplă cu aplicațiile din AppStore

Apple va face schimbări majore în ceea ce privește AppStore.

Cel mai interesant anunț al săptămânii vine probabil de la Apple, în urma unui proces intentat împotriva sa de către dezvoltatorii de aplicații din Statele Unite. Aceștia au ajuns la un acord pentru încetarea procesului. Înțelegerea, care trebuie aprobată de către o instanță judecătorească, cuprinde niște pasaje interesante, cel mai important fiind faptul că developerii vor putea împărtăși utilizatoriilor moduri de a face plăți ocolind aplicația iOS sau a App Store.

Procesul de acțiune colectivă a fost intentat împotriva Apple în 2019  de către dezvoltatorii de aplicații Donald Cameron și Illinois Pure Sweat Basketball care au declarat că gigantul tehnologic s-a angajat în practici anticoncurențiale deoarece aplicațiile pentru Iphone pot fi descărcate doar prin App Store.

În comunicatul celor din Cupertino se mai arată că „ dezvoltatorii pot utiliza comunicațiile, cum ar fi e-mailurile, pentru a partaja informații despre metodele de plată în afara aplicației lor iOS. Ca întotdeauna, dezvoltatorii nu vor plăti Apple un comision pentru achizițiile care au loc în afara aplicației lor sau a App Store. ”

Ce înseamnă pentru dezvoltatori această înțelegere

Acest lucru ar permite dezvoltatorilor să comunice cu clienții prin e-mail dar și prin „alte servicii de comunicare”. Până acum, acest lucru era imposibil de realizat, deoarece regulile App Store interziceau dezvoltatorilor să folosească informațiile de contact obținute prin aplicație pentru a contacta utilizatorii din afara acesteia. Acordul va ridica această regulă pentru toate categoriile de aplicații, fiind permis de acum comunicarea metodelor de plată care evită comisioanele Apple.

Compania a mai spus că va crea un nou fond pentru dezvoltatorii americani care au câștigat până la un 1 milion de dolari prin intermediul App Store SUA. Asta include 99% din dezvoltatorii din America. Hagens Berman, una dintre firmele de avocatură care reprezintă reclamanții în proces, a declarat că fondul va fi de 100 de milioane de dolari, cu plăți cuprinse între 250 și 30.000 de dolari.