29 dec. 2021 | 17:25

Apple face orice ca să își păstreze angajații: bonusuri uriașe pentru ingineri

ACTUALITATE
Apple face orice ca să își păstreze angajații: bonusuri uriașe pentru ingineri

Apple a emis bonusuri de acțiuni unor ingineri în efortul de a păstra talentul, încercând să evite dezertările către rivalii tehnologici, cum ar fi Meta.

Bonusurile, care au fost o surpriză pentru cei care le-au primit, au variat de la aproximativ 50.000 USD până la 180.000 USD în unele cazuri. Mulți dintre ingineri au primit sume de aproximativ 80.000 de dolari, 100.000 de dolari sau 120.000 de dolari în acțiuni. Avantajul a fost prezentat de manageri ca o recompensă pentru performanță.

Apple poartă un război al talentelor cu companiile din Silicon Valley și nu numai. Meta a angajat aproximativ 100 de ingineri de la Apple în ultimele luni, dar nu a fost o stradă cu sens unic: Apple a ademenit și angajați cheie Meta.

Plățile nu fac parte din pachetele obișnuite de compensare Apple, care includ un salariu de bază, acțiuni și un bonus în numerar. Apple acordă uneori bonusuri suplimentare în numerar angajaților, dar mărimea celor mai recente acțiuni au fost atipice și surprinzător de cronometrate. Acestea au fost date la aproximativ 10% până la 20% dintre inginerii din diviziile aplicabile.

Programul de bonus i-a enervat pe unii ingineri care nu au primit acțiunile și cred că procesul de selecție este arbitrar. Valoarea unora dintre bonusuri a egalat acțiunile anuale acordate unor directori de inginerie. Și valoarea lor va crește dacă prețul acțiunilor Apple continuă să crească. Acțiunile au crescut cu 36% în acest an, ridicând capitalizarea de piață a companiei la aproape 3 trilioane de dolari.

Război total cu Meta

Cele două companii vor deveni probabil rivale feroce în căștile și ceasurile inteligente de realitate augmentată și virtuală, ambele plănuind lansări de hardware în următorii doi ani.

Între timp, Meta și-a intensificat eforturile de a capta talentul de inginerie din diviziile Apple de realitate augmentată, inteligență artificială, software și inginerie hardware. Gigantul rețelelor sociale, care operează Facebook, Instagram și WhatsApp, a atins creșteri semnificative de salariu în timp ce caută să se reorienteze în jurul hardware-ului și a așa-numitului metavers.

În același timp, dorința companiei de a reveni la munca fizică la birou i-a zbuciumat pe unii angajați, generând un val de demisii. Deși compania și-a întârziat termenul limită pentru revenirea personalului, adoptă o atitudine mai dură în ceea ce privește munca de acasă decât unii dintre colegii săi de tehnologie. Meta și alte companii intenționează să fie mai laxe cu politicile lor.

Dar Apple a recunoscut în această lună că lucrătorii vor rămâne probabil acasă în viitorul apropiat. După ce a anulat termenul limită de returnare a biroului, Apple a declarat că va acorda bonusuri de 1.000 de dolari tuturor angajaților corporativi, de retail și de asistență tehnică, astfel încât aceștia să poată achiziționa echipamente de acasă.