Aplicația care te verifică dacă ești vaccinat la intrarea în bar sau restaurant: ce planuri are Guvernul

Aplicația care te verifică dacă ești vaccinat la intrarea în bar sau restaurant: ce planuri are Guvernul

Vaccinarea nu e obligatorie în România, dar autoritățile insistă că e singura metodă prin care ne putem întoarce la o oarecare normalitate. Guvernul ar vrea să vină cu o aplicație destinată localurilor.

Guvernul se gândește să vină cu o aplicație care să fie pusă la dispoziția barurilor și a restaurantelor, care vor să funcționeze normal și la capacitate maximă în următoarea perioadă. Premierul Florin Cîțu a spus că această aplicație ar putea fi folosită pentru identificarea celor vaccinare.

Practic, clienții care s-au imunizat vor fi identificați pe baza CNP-ului/

Aplicația care te-ar putea verifica la intrarea în bar sau restaurant

Totul e acum la stadiul de propunere, la fel ca multe altele care se discută în comitetul interministerial creat pentru a găsi soluții pentru revenirea la normalitate din 1 iunie. Premierul a făcut declarații pe acest subiect.

”Avem susținerea industriei HoReCa. Pentru a avea un sezon de succes, trebuie să lucrăm împreună. Am vorbit de propunerile care vizează industria turismului. Vrem să fim fără mască pe plajă, vrem restaurante la capacitate maximă, în anumite condiții, la hoteluri la fel (…)Deocamdată, este o propunere discutată în comitetul interministerial (n.r. – aplicația de verificare a celor vaccinați). S-ar putea să existe și acele aplicații care arată dacă o persoană este vaccinată, prin CNP. Avem timp până la 1 iunie să găsim soluții. Nu știu sigur dacă va exista o aplicație, dar este ce cred eu că s-ar putea face”
Premierul Florin Cîțu

Premierul a adăugat că desfășurarea festivalurilor de muzică, precum Neversea sau Untold, nu va fi permisă în prima etapă a relaxărilor.

”Putem să vorbim de o fază ulterioară. Trebuie să ne gândim că vor avea loc după 1 august”, a spus Cîțu.

Pe de altă parte, șeful Guvernului a respins ideea acordării unor sume de bani pentru a-i stimula pe români să se vaccineze, așa cum a procedat Serbia, care oferă 25 de euro fiecărei persoane de peste 25 de ani care se imunizează.

În Statele Unite, de asemenea, se acordă, în unele state, beneficii pentru cei care se vaccinează – 100 de dolari de persoană sau chiar jointuri de marijuana, acolo unde consumul a fost legalizat.