Ce se va întâmpla pe piața imobiliară, în curând: toți românii trebuie să știe

Ce se va întâmpla pe piața imobiliară, în curând: toți românii trebuie să știe

Dezvoltarea pieței imobiliare locale a devenit de mare interes pentru români, în condițiile în care suntem unul dintre popoarele care are cel mai mare procent de proprietari din Europa. Evoluțiile acestei nișe sunt, prin urmare, deosebit de importante pentru planurile de viitor ale românilor. Să vedem, deci, la ce să ne așteptăm în perioada următoare.

Citește și: eMAG uimește România de Black Friday: se vinde așa ceva chiar acum

Citește și: eMAG golește depozitul fix acum. Black Friday de senzație cu reduceri masive

Potrivit datelor Barometrului KPMG privind Creditarea Imobiliară, dezvoltarea imobiliară, investiţiile şi împrumuturile în acest sector au fost afectate de efectele pandemiei asupra economiei mondiale. Totuși, arată studiul, există și reversul medaliei.

„Într-adevăr, dezvoltarea imobiliară, investiţiile şi împrumuturile în acest sector au fost afectate de efectele pandemiei asupra economiei mondiale, dar, conform rezultatelor ultimei ediţii a Barometrului KPMG privind Creditarea Imobiliară (KPMG’s Property Lending Barometer – PLB), un studiu anual care cuantifică apetitul băncilor în ceea ce priveşte creditarea pe pieţele imobiliare ale CEE, împrumuturile imobiliare au avut o importanţă sporită pentru bănci în 2021, întrucât, pe de o parte, portofoliile de credite imobiliare se deteriorează, iar, pe de altă parte, condiţiile de piaţă continuă să se îmbunătăţească treptat. În plus, perioadele mai dificile au condus la situaţia în care instituţiile de credit din regiune sunt capabile să selecteze şi să aleagă căror tipuri de proiecte de dezvoltare şi investiţii să acorde împrumuturi, în condiţii mai stricte”, ne explică specialiștii din cadrul companiei.

Referindu-ne la primul semestru al anului curent, trebuie să știi că tranzacțiile imobiliare în CEE s-au ridicat la 4,9 miliarde de euro. 80% dintre ele provin din trei ţări din regiune: mai mult de jumătate din sumă provine din Polonia (53%), urmată de Republica Cehă şi de Ungaria, cu 18% şi, respectiv, 13%. Slovacia, România şi Ungaria au continuat să crească în primul semestru al anului 2021, în timp ce Bulgaria şi Republica Cehă au înregistrat cele mai accentuate scăderi ale activităţii de investiţii, de la an la an.

Ce ne așteaptă în viitor

Conform experților, pandemia actuala a lăsat o amprentă puternică asupra pieței imobiliare, iar tendințele născute în această perioadă de criză nu se vor sfârși prea curând.

De exemplu, participanţii la studiu au menţionat faptul că pandemia a surclasat condiţiile macroeconomice locale. Aceasta exercită cea mai mare influenţă asupra modului în care se desfăşoară acordarea de împrumuturi pentru proiecte imobiliare, influenţând, de exemplu, determinarea tipurilor de proiecte imobiliare care sunt susceptibile/puţin susceptibile să primească finanţare.

De asemenea, reprezentanţii băncilor au evidenţiat că, deşi sustenabilitatea este în prezent un subiect de mare interes în rândul profesioniştilor din domeniul imobiliar, menţionat frecvent în cadrul evenimentelor care se concentrează pe viitorul industriei imobiliare, acesta nu este încă un factor-cheie atunci când se ia în considerare finanţarea unui proiect imobiliar.

Studiul a inclus peste 40 de instituţii de credit care activează pe 11 pieţe din CEE.

Citește și: