Apar noi meserii în România, dar dispar altele. Lista noilor ocupații, de la degustător de cafea la consilier de stat

Apar noi meserii în România, dar dispar altele. Lista noilor ocupații, de la degustător de cafea la consilier de stat

Când vine vorba de meseriile din țara noastră, acestea sunt menționate în detaliu într-un document oficial intitulat Clasificarea Ocupațiilor din România, iar lista cu pricina tocmai a beneficiat de o actualizare importantă.

Nu mai puțin de 65 de tipuri de locuri de muncă noi au fost introduse în nomenclator de către Ministerul Muncii din România. Unele dintre ele sunt mai previzibile decât altele. Dacă ai călcat într-o cafenea s-ar putea să fi auzit de barista, în timp ce un specialist în digitalizare ar putea reprezenta o himeră pentru un număr important de români. Consilierul de stat este de asemenea inclus pe listă.

Meserii noi în România, în timp ce altele dispar

La finele săptămânii trecute, ministrul Muncii și Protecției Sociale a emis două ordine pentru actualizarea listei de ocupații din Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Prin intermediul documentelor oficiale, au fost eliminate 62 de ocupații și au fost introduse 65, se arată într-un comunicat al ministrului de resort.

Din cele 65 de noi ocupaţii introduse, 45 au fost adăugate la cererea utilizatorilor, iar 20 ca urmare a preluării unor ocupaţii din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competenţelor, Calificărilor şi Ocupaţiilor, care se regăsesc în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior, se menţionează în comunicatul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS). În același timp, trei ocupații au fost mutate dintr-o grupă de bază în altă grupă de bază corespunzătoare. Două existente au fost redenumite pentru a reflecta mai bine cerințele actuale ale pieței muncii.

Cele mai multe meserii noi vizează sectoarele IT și digitalizare, în umăr de 15. Aici intră specialist digitalizare, analist testare software sau consultant de securitate cibernetică. Pe zona de HoReCa au intrat barista sau degustător de cafea, în timp ce pe zona de administrație vor exista, de acum înainte, consilierii de stat.

În ceea ce privește meseriile care nu vor mai fi disponibile în România, în mod previzibil, ele sunt desprinse din secolul trecut. Lista include râșnitor smalț, topitor in și cânepă, telexist, șef vagon poștal sau confecționer tuburi cinescop.

Citește și: